В ЄС заявили про скорочення фінансової допомоги Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ЄС заявили про скорочення фінансової допомоги Україні

В ЄС заявили про скорочення фінансової допомоги Україні
Джерело:  online.ua

Через власні економічні проблеми в Євросоюзі вже сумніваються у можливості надання Україні 9 млрд євро обіцяного спеціального кредиту на тлі розв'язаної Кремлем війни.

Джерело:  Bloomberg

Євросоюз не зможе повністю надати Україні обіцяні 9 млрд євро

Зазначається, що понад 2 місяці тому голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен закликала керівництво ЄС виділити Україні 9 млрд євро у вигляді надзвичайних кредитів.

Однак в ЄС досі домовились лише про виділення початкової суми, яка покриває лише дев'яту частину обіцяних коштів.

ЄС в літній період може зіткнутися з новими проблемами, оскільки повне відключення від російського газу і посилення монетарної політики ризикують привести Регіон до другої рецесії за два роки.

У травні Єврокомісія також зобов'язалася профінансувати основну частину відновлення України, яка, за оцінками українського уряду, може скласти 750 млрд доларів.

Це може виявитися ще більш складним питанням для ЄС, оскільки немає згоди щодо того, як залучити ці кошти, - підкреслює видання.

Особи, знайомі із переговорним процесом повідомляють, що , пропозиція Єврокомісії налякала деякі держави-члени, які побоюються масштабних зусиль, необхідних для відновлення країни, і можливих проблем з корупцією.

Фото - Flickr.com

Економічні наслідки війни тиснуть на уряди ЄС, оскільки вони починають турбуватися про ризик ослаблення народної підтримки Києва в найближчі місяці, особливо якщо енергоносії стануть більш дефіцитними і дорогими, - зазначає видання.

Джерела Bloomberg також повідомляють, що під час обговорення питання фінансової допомоги Україні керівниками мінфінів країн-ЄС,  близько третини з 27 країн-членів попередили, що будуть потрібні нові заходи для підтримки найбільш вразливих груп всередині блоку, постраждалих від кризи, що триває.

Міністрам вдалося домовитися тільки про кредит для України в розмірі 1 млрд євро як перший транш більшого пакета макрофінансової допомоги. Основна частина фінансового пакета, який був в принципі схвалений лідерами ЄС в травні, була заблокована протягом декількох тижнів через розбіжності між Єврокомісією і Німеччиною з приводу того, як структурувати фінансування.

За словами людей, знайомих з ходом обговорень, тупикова ситуація навряд чи вирішиться до того, як Брюссель піде на літні канікули. Всі 27 держав-членів повинні дати свою згоду на умови пакета допомоги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?