В Японії виявили рештки "блакитного дракона" — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Японії виявили рештки "блакитного дракона" — фото

блакитний дракон
Джерело:  Science Alert

Японським вченим вдалося виявити останки унікального мазозавра. Що важливо розуміти, це унікальна істота, яка понад 72 мільйони років тому мешкала в Тихому океані. Доволі часто її називають "блакитним драконом" Вакаяма.

Що наразі відомо про “блакитного дракона”

За словами іноземних науковців, ця істота була справді дуже великою, приблизно розміром з автобус і не була ссавцем, попри свою теплокровність.

Окрім того, наголошується, що мазозавр мав голову, яка була максимально схожою на крокодилячу, а також бінокулярний зір, що робило його "смертоносним мисливцем".

Ба більше, він мав чотири величезні веслоподібні кінцівки, і, можливо, плавець на спині, як у акули.

Про це також мовиться у дослідженні, яке оприлюднили в Journal of Systematic Palaeontology.

Як виглядав блакитний дракон
Фото: sciencealert.com

Майже повний скелет вимерлої тварини знайшов у 2006 році вздовж річки Арідагава у Вакаямі палеонтолог Акіхіро Місакі з Музею природознавства та історії людства. Щоб витягти кістки з кам'яної породи, знадобилося п'ять років.

Чому “блакитний дракон” настільки унікальний

За словами палеонтолога Такуя Коніші з Університету Цинциннаті, сьогодні на планеті Земля немає жодного сучасного аналога з подібною морфологією тіла – від риб до пінгвінів і морських черепах.

Ніхто з тварин не має чотирьох великих ластів, які вони використовують у поєднанні з хвостовим плавцем, – пояснив науковець.

Як виглядав блакитний дракон
Фото: sciencealert.com

Японські вчені звертають увагу на те, що великі передні ласти давали можливість “блакитному дракону” швидко маневрувати, а великі задні плавники – пірнати та спливати на поверхню. Ймовірно, його хвіст генерував потужне прискорення під час полювання на рибу.

Що також важливо розуміти, мозазаври були одними з найбільших хижаків усіх часів, інколи вони досягали 17 метрів.

Як стверджують дослідники, протягом 20 мільйонів років ці страхітливі звірі панували в океані і були останніми з великих морських ящерів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?