В ISW заявили про плани Кремля обмежити діяльність опозиційних ЗМІ
Категорія
Світ
Дата публікації

В ISW заявили про плани Кремля обмежити діяльність опозиційних ЗМІ

Путін
Джерело:  ISW

На думку фахівців Інституту вивчення війни (ISW), російська Дума розглядає законопроєкт, який обмежить діяльність опозиційних ЗМІ в Росії в довгостроковій перспективі.

У Росії впроваджують законопроєкт, щоб обмежити діяльність опозиційних ЗМІ

В огляді зазначають, що російська Держдума розглядає законопроєкт про обмеження в'їзду в Росію осіб, яких російський уряд визначає як "небажаних".

Аналітики припускають що, ймовірно, це є частиною постійних зусиль з цензури опозиційних ЗМІ та руйнування зв'язків між Росією та іноземними і міжнародними неурядовими організаціями.

Голова комітету Думи РФ з безпеки і протидії корупції Василь Піскарьов оголосив 12 лютого, що він та інші депутати подали законопроєкт, який дозволить російському уряду визначати іноземні організації, засновники або учасники яких, ймовірно, пов'язані з іноземними урядами, як "небажані".

Законопроєкт також заборонятиме в'їзд до Росії іноземцям та особам без громадянства, які беруть участь у діяльності таких "небажаних" організацій.

Фахівці відзначають: цей законопроект, ймовірно, заборонить в'їзд до Росії журналістам російських опозиційних ЗМІ, що базуються за межами Росії, та іноземним ЗМІ з російським мовленням (таким як британська BBC та німецька Deutsche Welle), тим самим обмеживши їхню можливість висвітлювати внутрішні справи РФ, а також, ймовірно, ще більше заблокує роботу міжнародних та іноземних неурядових організацій в Росії.

В ISW додають, що російська влада також може висунути кримінальні звинувачення і позбавити російського громадянства осіб, визнаних винними в участі в "небажаних" організаціях.

Плани РФ щодо цензури

Нещодавно Піскарьов оголосив, що Держдума розглядає ще один законопроєкт, який забороняє російським громадянам і компаніям розміщувати рекламу на платформах, що належать організаціям, визначеним як "іноземні агенти", ймовірно, з метою використання фінансового примусу для цензури російських опозиційних ЗМІ та критично налаштованих російських ультранаціоналістичних військових блогерів.

За оцінками ISW, Кремль намагається консолідувати контроль над російським інформаційним простором і придушити інакомислення напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року, хоча цей законопроєкт, ймовірно, серйозно обмежить діяльність опозиційних ЗМІ в Росії в довгостроковій перспективі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?