В ЄС назвали терміни стосовно рішення щодо Фонду допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

В ЄС назвали терміни стосовно рішення щодо Фонду допомоги Україні

Єврорада
Джерело:  Рада Європи

Керівники країн-членів ЄС очікують ще до початку березня цього року схвалення питання щодо створення Фонду допомоги Україні у рамках Європейського фонду миру. 

Що відомо про терміни рішення стосовно Фонду допомоги Україні

Зазначається, що відповідні плани містяться у висновках лідерів ЄС за результатами спеціального засідання Євроради у Брюсселі.

Європейська Рада підтверджує налаштованість Євросоюзу та його країн-членів продовжувати надавати своєчасну, передбачувану і стабільну військову підтримку Україні, зокрема через Європейський фонд миру та Місію ЄС з надання військової допомоги Україні, а також через пряму двосторонню допомогу від країн-членів у відповідності з потребами України — йдеться у документі.

Підкреслюється, що лідери ЄС розглянули роботу представників Євроради стосовно військової підтримки України у рамках Європейського фонду миру.

Що ще пропонують у Раді ЄС

Зазначається, що Раді ЄС було доручено остаточно схвалити питання щодо створення Спецфонду допомоги Україні до початку березня цього року відповідно до внесення змін у рішення Ради ЄС від 22 березня 2021 року, яке стосується створення Європейського фонду миру.

Зазначається, що внесення змін грунтується на пропозиції Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики Жозепа Борреля.

Серед іншого у власній пропозиції Боррель пропонував започаткувати фонд для України на період с 2024 по 2027 роки і щорічно виділяти з нього по 5 млрд євро для закупівлі озброєнь для українських військових.

Також окремо підтверджується термінова необхідність прискорити постачання обіцяних Україні артилерійських снарядів.

Європейська Рада вітає досягнутий прогрес і закликає країни-члени вивчити усі варіанти із задоволення потреб України та активізувати у цьому напрямку зусилля, у тому числі продовжувати пожертвування із запасів, переспрямовувати наявні замовлення та розміщувати необхідні нові замовлення, що сприятиме збільшенню виробничих потужностей європейської промисловості, — йдеться у висновках лідерів ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?