В ЄС немає чисельної армії у разі нападу Росії — FT
Категорія
Світ
Дата публікації

В ЄС немає чисельної армії у разі нападу Росії — FT

Військові НАТО
Джерело:  The Financial Times

За інформацією журналістів Financial Times, країни ЄС на тлі загрози російської агресії стикаються із проблемою нестачі особового складу у власних арміях. 

Головні тези:

  • Країни ЄС стикаються з проблемою нестачі військових у власних арміях на тлі загрози російської агресії.
  • За даними Financial Times, в разі збройного нападу Росії Європейські країни можуть задіяти лише частину військових, не перевищуючи 300 тис.
  • Оборонне планування в Європі має потребу в додатковому особовому складі для ефективного протистояння російській агресії.
  • Кількість військових у країнах ЄС, в тому числі Німеччині, Франції та Італії, за останні роки скоротилася, спричиняючи проблему нестачі військових.
  • Розмір військового контингенту має значення в контексті протистояння агресивним державам, тому важливо забезпечити достатню чисельність для ефективної оборони.

Яку за чисельністтю армію мають країни ЄС для відбиття ймовірної агресії Росії

Як зазначають журналісти видання, у разі збройного нападу Росії країни ЄС зможуть задіяти не більше 300 тис військових.

У матеріалі видання зазначається, що після масштабного нападу Росії на Україну у 2022 році канцлер Німеччини Олаф Шольц проголосив Zeitenwende – "переломний момент" у політиці його країни відносно витрат на оборону.

І ці витрати у продовж останніх двох років значно зросли, однак проблема нестачі військових так і не була вирішена.

Журналісти підкреслюють, що наразі армія Німеччини складає 181 тис військовослужбовців і для повної штатної чисельності не дістає ще близько 20 тис осіб.

У матеріалі видання зазначається, що Німеччина наразі має найбільший кадровий дефіцит військових серед інших країн ЄС, однак вона така не єдина.

Зокрема, британська армія, як зазначають журналісти, протягом багатьох років провалювала щорічні цільові показники з набору до лав військових.

Минулого року сухопутний корпус британської армії втратив 4 тис солдатів.

Найбільшу за чисельністю армію серед країн ЄС у 203 тис осіб має Франція.

Однак французька армія також залишається не повністю укомплектованою за чисельністю особового складу.

Загалом чисельність армії Франції протягом останніх 10 років скоротилась на 8%.

В Італії чисельність армії скоротилася за десять років з 200 тис до 160 тис 900 сьогодні.

Чому країнам ЄС буде проблемно виставити чисельну армію у разі нападу Росії

За документами, країни ЄС-члени НАТО сукупно мають 1,9 млн військових, чого на перший погляд достатньо у протистоянні російській армії, чисельність якої налічує 1,1 млн військових.

Однак в реальності країнам ЄС важко буде залучити до ймовірних бойових дій навіть сукупно близько 300 тис військових.

Оборонне планування НАТО в Європі протягом багатьох років зводилося до питання "Чи готові ви надати 300 спецназівців для Афганістану", і нічого спільного з масовістю. Це створило прогалини. Ми спостерігаємо скорочення сил на всьому континенті рік за роком, - пояснює співробітник Європейської ради з міжнародних відносин і до 2022 року помічник генерального секретаря НАТО Каміль Гранд.

Автори матеріалу підкреслюють, що у певному розумінні кількість живої сили є грубим показником військового потенціалу, що продемонстрував злочинний напад Росії на Україну.

Але навіть у технологічно розвинутих арміях кількість все ще має вирішальне значення, оскільки малочисельні підрозділи мають обмежену здатність витримувати втрати. Фактор стримування також має вирішальне значення.

Якщо виникне криза, ми повинні бути в змозі переконати російську сторону, що на їхньому шляху стоїть не тільки польська армія, але й "кавалерія”, - наголошує Гранд.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?