В Мінагро оцінили, скільки землі продано після відкриття ринку
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінагро оцінили, скільки землі продано після відкриття ринку

В Мінагро оцінили, скільки землі продано після відкриття ринку
Джерело:  online.ua

У Міністерстві аграрної політики та продовольства оголосили про понад 10 тисяч угод з продажу й придбання сільськогосподарських земельних ділянок, які було проведено від моменту скасування мораторію.

Джерело: Укрінформ

За словами заступника міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тараса Дзьоби, було таким чином змінено власників 23 тисячі гектарів землі. Він звернув увагу на тенденцію до збільшення кількості таких земельних угод та відповідно площі проданих ділянок. Наприкінці липня продано було лише 6,5 тисячі гектарів.

“Тепер же щодня реєструється у середньому по 200 угод. Середній розмір земельної ділянки — приблизно 2 гектари, що відповідає середньому розміру земельного паю в Україні”, - наголосив посадовець.

Найбільш активними темпами купівлі-продажу відзначилася Полтавська область, де перепродали 2,7 тисячі гектарів. Друге місце по Україні обійняла Харківська область з 684 угодами на 2,6 тисячі гектарів, а третє - Кіровоградщина з 555 угодами на трохи понад 2 тисячі гектарів.

“Це відповідає попереднім прогнозам. Адже ці регіони є лідерами аграрного ринку. Також аналіз свідчить, що поміж нових власників — приблизно 4400 унікальних покупців. Левова частка угод (до 99%) укладаються фізичними особами. Проте не забуваймо, що можливість купувати землю мають і юридичні особи. Але це не стосується так званої “підмораторної” землі (земель сільгосппризначення)”, - уточнив Дзьоба.

Відкриття ринку землі

Офіційно днем скасування довготривалого мораторію стало 1 липня. Існують певні запобіжники — розпоряджатися землею можуть виключно українці на користь українців, кількість ділянок у володінні обмежена, а так кожен гектар встановлена мінімальна ціна.

У Міністерстві юстиції нагадували раніше, що купити ділянки на ринку землі зможуть не всі. За словами міністра Дениса Малюськи під час цієї земельної реформи впровадили низку надзвичайно суворих нотаріальних перевірок.

“Це не будуть кошти, які колишній чиновник-корупціонер ховав, а зараз дістав і пішов купувати землю. Це буде неможливо, тому що походження коштів потрібно доводити у нотаріуса, який буде оформляти земельні угоди”, — навів він приклад.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?