В Міненерго оцінили загрозу блекаутів в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

В Міненерго оцінили загрозу блекаутів в Україні

Електричні мережі

Заступниця глави Міненерго Світлана Гринчук зазначила, що поки мова про масштабні відключення світла в Україні не йде, однак загроза такого сценарію з огляду на злочинні атаки окупаційної армії РФ по енергетиці зберігається. 

Що відомо про загрозу блекаутів та ситуацію в енергосистемі

Гринчук підкреслила, що наразі Україна здатна підтримувати баланс в енергосистемі і забезпечувати її стабільну роботу.

Але ми не знаємо планів ворога, якими будуть подальші атаки, якими будуть наслідки. На жаль, це залежить зараз не від нас, а від планів ворога, — підкреслила замглави Міненерго.

Наразі відомо, що графіки аварійних відключень світла запроваджено у Сумській, Донецькій, Кіровоградській, Полтавській, Дніпропетровській областях.

За словами виконавчого директора ДТЕК Дмитра Сахарука, внаслідок останніх атак злочинної армії РФ по енергооб’єктах в Україні було пошкоджено майже всі ТЕЦ, які належать компанії-оператору.

Якщо говорити про масштаб, то це друга за масштабом у березні атака. Тиждень тому була попередня. Внаслідок цих двох атак пошкоджено дуже багато об’єктів генерації і об’єктів розподілу електроенергії. Говорячи про об’єкти генерації ДТЕК, то 5 з 6 станцій пошкоджені дуже сильно, — зазначив Сахарук.

Він додав, що окремі енергоблоки повністю зруйновано і їх неможливо відремонтувати.

Що заважає будівництву нових енергетичних потужностей в Україні

Глава правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький зазначив, що наразі Україна потребує нових потужностей для розподілу електрогенерації, однак цьому заважає велика заборгованність на ринку електроенергії.

Потрібно створити такі умови, щоб в Україні почали будуватися електростанції нового типу — розосередженої генерації. Це можливо в умовах війни. У нас будуються вітрові парки, сонячні електростанції. Деякі нові технології, які потрібні енергосистемі, і які можуть замінити, наприклад, вугільну генерацію, але для цього потрібні певні регуляторні і економічні умови, — пояснює Кудрицький.

Він зазначив, що інвесторам, які планують будувати нову розподілену генерацію в Україні, зокрема високоманеврову газову, треба розуміти терміни повернення власних інвестицій і покриття поточних витрат.

У нас на ринку борги. І ці борги фактично і є заслоном, який не дозволяє вже досить багато років збудувати те, що енергосистема конче потребує. І цей заслон, я вважаю, в цьому році треба нарешті прибрати, — наголосив глава “Укренерго”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?