В МВС озвучили перспективи прийняття закону про подвійне громадянство
Категорія
Україна
Дата публікації

В МВС озвучили перспективи прийняття закону про подвійне громадянство

В МВС озвучили перспективи прийняття закону про подвійне громадянство
Джерело:  online.ua

В Міністерстві юстиції вивчають можливість залучення мільйонів етнічних українців, що є громадянами краї Європи та світу, до політичних процесів в Україні. У міністерстві внутрішніх справ вважають, що ці люди не повинні у подальшому відмовлятися від громадянства інших країн, з цим допоможе вирішення питання про введення множинного громадянства.

Джерело: "Радіо Свобода"

Зважаючи на те, що за межами України знаходяться десятки мільйонів етнічних українців, держава мала б передбачити реалізацію ними своїх прав щодо впливу на її політичний та економічний курс. Заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін заявив, що планується до розгляду відповідний законопроєкт.

“Тут важливо знайти правильний баланс – розширити участь наших співвітчизників, які, на мою думку, не повинні відмовлятися від іншого громадянства, зокрема, якщо воно належить країнам ЄС чи НАТО. Так само вони могли б набути українське громадянство», – сказав Єнін.

Коли з’явиться закон про подвійне громадянство

Відповідний закон в Україні може з’явитися менш ніж через рік, висловив припущення перший заступник міністра МВС Єнін. Зазначимо, глава держави Володимир Зеленський під час зустрічі з українською діаспорою Нью-Йорка, що відбулась в рамках його останнього візиту в Штати, також висунув пропозицію запровадити подвійне громадянство.

Сусіди України і проблема подвійного громадянства

Транскордонне співробітництво України і країн-сусідів в ЄС сприяє актуалізації проблеми подвійного громадянства.

Зокрема, це питання підіймалось під час обговорення відносин між Угорщиною та Україною після скандалу з видачею українцям паспортів в консульстві Угорщини в Береговому (Закарпаття). На розповсюдженому в мережі відео зафіксовано, як чиновники при видачі просять громадян не повідомляти про це владі.

Такі ж проблеми є у відносинах Румунія – Україна. У 2018 році, за підрахунками представника МЗС України Румунія видала 120 тисяч паспортів громадянам України. Йдеться про видачу в рамках програми підтримки етнічних румунів, що мешкають в Україні.

Наразі за подвійне громадянство не передбачена кримінальна відповідальність, лише адміністративна у вигляді штрафу. Також людині загрожує позбавлення громадянства України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?