В ООН б'ють на сполох через стрімке наближення кліматичної катастрофи
Категорія
Світ
Дата публікації

В ООН б'ють на сполох через стрімке наближення кліматичної катастрофи

Глобальне потепління
Джерело:  ООН

У звіті Всесвітньої метеорологічної організації зазначається, що 2023 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень і стрімке зростання глобальної температури на планеті продовжується. 

Що відомо про рекордне зростання температури на планеті

У звіті ВМО зазначається, що показники Глобальної середньої приземної температури у минулому році перевищували середні значення за 1850-1900 роки на 1,45 градусів.

Зокрема, 2023 рік став найспекотнішим за 174 роки від початку спостережень.

Окрім цього було побито рекорди попередніх найспекотніших років — 2016 року, з температурою на 1,29 вище за середнє значення 1850-1900 років, і 2020 року, з перевищенням на 1,27 градусів.

Середня десятирічна світова температура за 2014-2023 роки перевищила на 1,20 градуса середню температуру 1850-1900 років.

Зазначається, що у період з з червня до грудня кожний місяць 2023 року був рекордно теплим у порівнянні із показниками за попередні аналогічні періоди.

Особливо примітним є вересень 2023 року, який з великим відривом перевершив попередній глобальний рекорд для вересня (0,46-0,54 градусів).

Що відомо про причини стрімкого зростання температури на планеті

За інформацією представників ВМО, швидкому зростанню температури у минулому році сприяв перехід від умов Ла-Нінья до Ель-Ніньйо.

Глобальна середня температура поверхні моря (ТПМ) досягла рекордних значень, починаючи з квітня, причому рекорди липня, серпня та вересня були побиті з особливо великим відривом.

Аномально високі температури були зафіксовані в східній частині Північної Атлантики, Мексиканській затоці і Карибському басейні, в північній частині Тихого океану, а також на великих територіях Південного океану, де спостерігалися морські хвилі тепла, що широко розповсюдилися.

У 2023 році глобальний середній рівень моря досяг рекордної позначки за весь період супутникових спостережень (з 1993 року), що відображає потепління океану (теплове розширення), що продовжується, а також танення льодовиків і крижаних щитів.

Темпи підвищення глобального середнього рівня моря за останні десять років (2014-2023 роки) більш ніж удвічі перевищують темпи підвищення рівня моря за перше десятиліття супутникових спостережень (1993-2002 роки).

Тривогу б'ють усі показники... Деякі значення не просто б'ють рекорди, вони їх просто руйнують. І зміни прискорюються, — попередив генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Згідно з попередніми даними, глобальний набір еталонних льодовиків пережив найбільше спад льоду за всю історію спостережень (з 1950 року), викликану екстремальним таненням як у західній частині Північної Америки, так і в Європі.

Протяжність антарктичного морського льоду виявилася найнижчою за історію спостережень: його максимальна протяжність наприкінці зими була 1 млн кв. км менше, ніж у попередній рекордний рік, що еквівалентно площі Франції та Німеччини разом узятих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?