В ООН назвали нинішній рік найспекотнішим за всю історію
Категорія
Світ
Дата публікації

В ООН назвали нинішній рік найспекотнішим за всю історію

Глобальне потепління
Джерело:  ООН

За інформацією ООН, у 2023 році було встановлено рекордно високі температури за всю історію від початку спостережень. 

Що відомо про рекордне зростання температури протягом 2023 року

Рекордне глобальне потепління має змусити здригнутися світових лідерів і спонукати їх до дій. Ми переживаємо кліматичний колапс у реальному часі, і його вплив є руйнівним, - зазначив генсек ООН Антоніу Гутерреш.

У попередньому звіті Всесвітньої метеорологічної організації щодо змін клімату на планеті протягом цього року зазначається, що протягом 10 місяців 2023 року глобальні температури перевищували середні показники доіндустріальної епохи приблизно на 1,4°C.

На підставі цього ми можемо впевнено оголосити цей рік найспекотнішим за всю історію спостережень навіть за місяць до його завершення, - йдеться у звіті.

Нинішній рак також став роком кліматичних катастроф по всьому світу.

Генсек ООН наголосив, що велика кількість людей у різних куточках світу постраждала від повеней, пожеж і екстремально високих температур.

Гутерреш зазначив, що найбільш руйнівним виявився шторм "Даніель", який викликав потужні повені в Греції, Болгарії та Туреччині, а потім вирував у Середземному морі і обрушився на північний схід Лівії.

Сьогоднішній звіт показує, що у нас серйозні проблеми, - підкреслив генсек ООН.

У звіті агентства ООН зазначається, що протягом цього року також продовжували зростати обсяги викидів парникових газів, які встановили історичний рекорд минулого року.

Це сприяло рекордно високим місячним температурам на суші з липня до вересня, а в океанах – з квітня по вересень. Зростаюча спека погіршує екстремальні погодні умови, які, своєю чергою, спричиняють смертність і продовольчу небезпеку, а також призводять до переміщення мільйонів людей. Океани, які покривають близько 70% поверхні планети, поглинули близько 90% тепла, що утримується у викидах парникових газів з 1971 року. Це сповільнило швидкість потепління в атмосфері, але також призвело до підвищення температури океану і рівня моря, а також танення льоду на суші та в морях, - зазначається у звіті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?