В ОП заявили про невдоволення термінами поставок F-16 від партнерів
Категорія
Україна
Дата публікації

В ОП заявили про невдоволення термінами поставок F-16 від партнерів

F-16
Джерело:  Радіо Свобода

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, деякі країни, які забов'язались передати Україні винищувачі F-16 мають занадто тривалі терміни поставок. 

Головні тези:

  • Деякі країни-партнери затримують поставку винищувачів F-16 через тривалі терміни поставок, що викликає невдоволення української сторони.
  • Україна вимагає від партнерів прискорення поставок винищувачів F-16 та розширення тренувальних центрів для підготовки пілотів.
  • Представник ОП підкреслив значення оптимізації процесу навчання пілотів на F-16 з метою скорочення тривалості навчання та підвищення ефективності бойових дій.
  • Важлива не лише підготовка пілотів, але і навчання інженерного складу та оптимізація процесів з метою швидшої адаптації до нової тактики бойових дій на F-16.
  • Україна прагне до ефективної співпраці з партнерами для отримання винищувачів F-16 та інфраструктури для підготовки кваліфікованого персоналу для цих літаків.

Чому західні партнери не поспішають із передачею Україні F-16

Нам дійсно треба та кількість літаків, про яку говорив президент. Ми маємо відповідні декларування від наших партнерів щодо кількості літаків. Ми знаємо ці чотири країни і знаємо кількість, яку вони обіцяють. На жаль, у деяких країнах графік постачання доволі тривалий. Наприклад, Бельгія задекларувала 30 літаків, і це є в нашій безпековій угоді з Бельгією. Але вона каже, що ці 30 літаків будуть поставлені до кінця 2028 року, що очевидно є неприйнятним для нас, - пояснює Жовква.

Партнери планують занадто тривалі терміни поставок F-16 Україні
F-16

Яких змін Україна вимагає від партнерів щодо підготовки пілотів на F-16

Представник ОП підкреслив, що важливим також є збільшення кількості тренувальних центрів для українських пілотів.

Цими літаками має хтось управляти. Ці пілоти мають вести тактику бою відповідно до типу літака, на якому вони будуть працювати. F-16 – це зовсім інша тактика ведення бою. Тому говоримо і про це, і у відповідній заяві про F-16, яка була складена під час саміту, сказано, що партнери будуть працювати над розширенням кількості місць для українських пілотів, - підкреслює Жовква.

Він додав, що це стосується не лише пілотів, важливий також інженерний склад, а також оптимізація, тобто скорочення часу навчання.

Під час війни ми не можемо дозволити собі проходити цей тривалий період навчання, як прописано, можливо, в підручниках. Ми можемо це оптимізувати, - наголошує Жовква.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?