В Угорщині виступили проти вступу України у ЄС до завершення війни
Категорія
Політика
Дата публікації

В Угорщині виступили проти вступу України у ЄС до завершення війни

Петер Сіярто
Джерело:  online.ua

Угорщина виступила проти вступу України у ЄС до завершення розв'язаної Кремлем злочинної війни. 

Що відомо про погрози Угорщини заблокувати вступ України до ЄС

Очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто у коментарі журналістам видання “Portfolio” заявив, що нібито вступ України у ЄС до завершення розв’язаної Росією війни автоматично втягне європейський блок у конфлікт.

Він також цинічно звинуватив Україну у порушенні принципів ЄС щодо захисту прав нацменшин.

Оскільки Європейська комісія також вважає, що Україна не виконала умови для членства, ми не вважаємо своєчасними будь-які подальші кроки у переговорах щодо вступу з Україною, - заявляє Сіярто.

При цьому він виступив за обговорення майбутньої політики Євросоюзу щодо України.

Україна перебуває у стані війни, і ми бачимо, що не дотримується ні свобода ЗМІ, ні свобода слова, і ми бачимо, що не проводяться вибори. Очевидно, що для інститутів або держав-членів Європейського союзу було б абсурдно оцінювати те, як функціонують інститути правової держави в Україні за таких умов, - зазначає глава МЗС Угорщини.

Що кажуть у ЄС

посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова заявила про те, що очікує рішення про відкриття переговорів щодо членства України вже в грудні.

Це Європейський союз, у ньому 27 держав-членів, і рішення вимагають одностайності. Іноді це важко. Але я маю всі очікування, що це буде одноголосне рішення на вашу користь у грудні. Тому що ви справді виконали надзвичайну робот, - зазначила Матернова.

Що відомо про готовність України до виконання умов Угорщини

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, Україна готова до внесення змін у закон про освіту у рамках виконання вимог ЄС щодо вступу, однак не як ультиматум з боку Угорщини.

Жовква зазначив, що у Раді вже очікує розгляду проєкт змін до закону про освіту, але Київ не вважає такі дії України виконанням угорського ультиматуму.

Якщо говорити про питання освіти, ми готові. У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про певні зміни – знову-таки важливо: на виконання рекомендацій Венеціанської комісії, а не "хотілок" тієї чи іншої держави, - зазначив представник ОП.

За словами Жовкви, ухваливши закон про нацменшини, Україна виконала майже всі рекомендації Венеціанської комісії і готова виконати ті, що залишилися.

Можу анонсувати: думаю, що ми не чекатимемо грудня, уже в листопаді – тут залежить усе від Верховної Ради... Президент тісно працює з парламентом щодо того, щоб відповідні законодавчі зміни, які ще залишилося внести за цими рекомендаціями, були внесені. Щоб ми, як і завжди, спрацювали з випередженням графіка, - запевнив представник ОП.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?