В Україні обрали головне слово 2023 року
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україні обрали головне слово 2023 року

мобілізація
Джерело:  online.ua

Слово “мобілізація” було головним в Україні протягом минулого року за версією словника сучасної української мови та сленгу "Мислово".

Чому саме слово “мобілізація” стало головним у 2023

За словами укладачів словника, вказаний термін в Україні був справді популярним, однак лише в грудні був зафіксований пік інтересу до нього.

Що важливо розуміти, це сталося після того, як Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради України скандальний законопроєкт про мобілізацію, який спровокував справжній резонанс у суспільстві.

Окрім того, зазначається, що слово "мобілізація" навіть змогло обійти свого головного конкурента – "контрнаступ".

Не можна проігнорувати той факт, що інші претенденти на звання слова року також повʼязані з війною.

Словник "Мислово" був створений ще 11 років тому з метою фіксації неологізмів, сленгу та інших проявів сучасної української мови.

У 2022 році словом року "Мислово" обрав фразу "русский военный корабль, иди на х*й".

Які ще слова активно використовували українці у 2023 році:

  • "ухилянт" – чоловік, який ухиляється від мобілізації; також політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових;

  • "яйця по 17 гривень" – символ корупції у Міноборони України;

  • "блокада/деблокада" – пов'язане з блокадою Росією українських морських портів, а також недружніми діями польських перевізників і фермерів, які блокують кордон;

  • "позиційна війна" – цей термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного про перехід війни на новий етап;

  • "дрон" – через різке збільшення використання дронів, зокрема FPV, що мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій у цьому році.

Варто також звернути увагу на те, що єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку став ШІ (штучний інтелект).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?