В Україні планують побудувати першу підземну ГАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні планують побудувати першу підземну ГАЕС

Канівська ГАЕС
Джерело:  Liga.net

На тлі регулярних російських ракетних атак Канівську гідроакумулюючу електростанцію вирішили побудувати під землею. Це офіційно підтвердив гендиректор компанії "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Головні тези:

  • Підземна ГАЕС в Україні буде захищена від російських ракетних атак.
  • Гідроенергетика є важливим джерелом енергії, яка також забезпечує аварійний резерв в енергосистемі.
  • Канівська ГАЕС - це недобудована електростанція, яка в майбутньому буде функціонувати під землею.

Канівську ГАЕС все-таки добудують

Ігор Сирота звертає увагу на те, що від повномасштабного вторгнення російські окупанти атакували станції "Укргідроенерго" 120 разів.

Він також визнав, що країна-агресорка “досягає своєї мети”, оскільки України досі не має максимального захисту від подібних ударів ворога.

Що також важливо розуміти, саме гідроенергетика забезпечує покриття пікових навантажень енергоспоживання, є мобільним аварійним резервом в енергосистемі та виконує інші важливі функції.

За словами Сироти, частка гідрогенерації в енергосистемі України становить близько 10-11%.

Враховуючи усі ці моменти та вразливість енергетики, потрібно скористатися наявним досвідом, щоб максимально посилити українську енергосистему.

До прикладу, ми вносимо зміни у проєкт будівництва Канівської ГАЕС. Вона має бути недосяжною для ворога. Тому є плани збудувати її під землею, — зазначив Ігор Сирота.

Він також додав, що компанія працює над проєктами інших ГАЕС, однак наразі у центрі уваги — захист вже існуючих об’єктів і підготовка їх до зими.

Що важливо знати про Канівську ГАЕС

Канівська ГАЕС — недобудована гідроакумулююча електростанція в селі Бучак поблизу Канева, що в Черкаській області.

ЇЇ будівництво розпочалося у 1986 році відповідно до проєкту, який передбачав потужність у 3600 МВт.

Однак уже за 5 років роботи було зупинено.

Тривалий період часу проєкт електростанції кілька разів переробляли, змінювалися потенційні інвестори та джерела фінансування.

Останній відомий проєкт передбачав потужність у 1000 МВт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?