В Україні прогнозують найбільший урожай гречки за останні 3 роки
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні прогнозують найбільший урожай гречки за останні 3 роки

В Україні прогнозують найбільший урожай гречки за останні 3 роки
Джерело:  online.ua

В Україні цього року прогнозують найбільший за останні 3 роки урожай гречки. Таким чином, країна майже повністю задовільнить потреби споживачів на внутрішньому ринку.

Джерело: асоціація"Український клуб аграрного бізнесу".

"За попередніми оцінками, валовий збір врожаю гречки буде кращим, ніж за 3 останні роки, і очікується на рівні 114 тис.т, що на 16% перевищує аналогічний показник минулого року. Такого показника вдасться досягти як за рахунок збільшення посівних площ, так і за рахунок збільшення врожайності", - йдеться в повідомленні асоціації.

Наразі збір гречки в Україні ще триває, аграрії зібрали врожай з близько 70% посівних площ.

Аналітики УКАБ зазначають, що гарний урожай дозволить краще, ніж минулого року, задовольнити попит українських споживачів на гречку. Також ця популярна крупа цього і на початку наступного року, швидше за все, не буде дорожчати.

"В останні роки фонд споживання гречки в Україні знаходиться на рівні 120 тис.т. Таким чином, за рахунок власного виробництва вдасться на 95% задовольнити потребу українців у гречці та бути менш залежними від можливих зупинок імпортних поставок з боку Російської Федерації", - розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Зазначимо, що за даними Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", за 20 років Україна скоротила виробництво гречки в 4,6 раза - до 104 тис.тонн у 2020 році.

Ціни на гречку в Україні

Водночас, інші експерти кажуть, що гречка в Україні все-таки подорожчає до кінця поточного року.

За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, ціни підвищаться на 20-30%. Він пояснив, що половина гречки, яку споживають жителі України, виробляється в Росії. Тим часом в останні два роки РФ зменшила виробництво крупи.

Економіст Олег Пендзин вважає, що ціни виростуть, але подорожчання буде незначним.

"Сьогодні гречка подорожчала менше, ніж загальний споживчий кошик. Крупи гречані від початку року здорожчали на 16%. Рахуйте - максимум вона буде коштувати не більше 50 гривень за кілограм", - вважає фахівець.

Також він зазначив, що у випадку підняття аграріями ціни споживачі перейдуть на інші крупи.

Читайте також:

  • Експерти пояснили, чому попри рекордний врожай в Україні дорожчають продукти.

  • В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти.

  • В Україні прогнозують значне подорожчання продуктів, комуналки та інфляцію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?