В Україні три категорії чоловіків можуть мобілізувати до 25 років — перелік
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні три категорії чоловіків можуть мобілізувати до 25 років — перелік

Мобілізація
Джерело:  Еспресо

Нардепи зареєстрували законопроєкт, який передбачає відстрочку від призову на військову службу до 25 років для тих, кого було визнано обмежено придатними до червня 2024 р.

Головні тези:

  • Мобілізація в Україні до 25 років залишає соціальну несправедливість між різними групами громадян у питанні військової служби.
  • Міністерство оборони України запустило чат-бот “Армія+”, який надає оперативну інформацію військовозобов'язаним та їхнім родинам.
  • Чат-бот “Армія+” у Telegram дозволяє отримати дані про призов, лікарську комісію, медичне обслуговування, права та пільги військовослужбовців та їх родин.

Перелік категорій чоловіків, яких можуть мобілізувати до 25 років

В Україні є соціальна несправедливість між людьми, які підлягають призову до 25 років. Таку думку висловила правозахисниця, очільниця Українського центру захисту прав людини й ексомбудсменка Людмила Денісова.

За словами правозахисиниці, є три категорії чоловіків до 25 років, які можуть бути мобілізовані, а саме:

  • військовозобов'язані, які проходили військову кафедру, є офіцерами запасу і зараз не навчаються на магістратурі.

  • військовозобов'язані, які раніше відслужили строкову службу (не враховуючи останню демобілізацію строковиків, яких рік не будуть мобілізовувати).

  • особи, які приписувались до призовних дільниць за старим законодавством і їм встановили статус непридатних до військової служби в мирний час, або обмежено придатних у воєнний час. Вони теж є військовозобов'язаними.

Таким особам потрібно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 р. Якщо вони будуть визнані придатними, то можуть бути мобілізовані, якщо немає відстрочки, — пояснила Денісова.

На думку ексобмудсменки, у цьому простежується соціальна несправедливість. Тому що ті, хто не служив, не мають військовооблікової спеціальності і не були визнані обмежено придатними, до 25 років не можуть бути мобілізовані, а інші –можуть.

Міноборони запустило чат-бот "Армія+". Як ним користуватися

В Україні з'явився онлайн-консультант для військовозобовʼязаних, військових та їхніх родин. Йдеться про спеціальний чат-бот "Армія+".

Чат-бот «Армія+» доступний за посиланням, а його юзернейм у Telegram — UAForces_bot. Він пропонує оперативні відповіді на низку запитань.

Військові, їхні родини та цивільні можуть дізнатися в чат-боті про отримання статусу учасника бойових дій, проходження військово-лікарської комісії, бронювання, рекрутинг, пільги, право на освіту, санаторне лікування, забезпечення житлом тощо.

Також родини військовослужбовців можуть дізнатися в чат-боті про грошове забезпечення в разі смерті військового, захоплення його в полон чи зникнення безвісти.

Щоб отримати інформацію, потрібно активувати чат-бот (натиснути «Старт») й обрати відповідну категорію запитань.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?