В Україні виявили "Арктур". Що важливо знати про новий підвид COVID-штаму Омікрон
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні виявили "Арктур". Що важливо знати про новий підвид COVID-штаму Омікрон

Віталій Коваль / Рівненська ОВА
коронавірус

7 листопада офіційно стало відомо, що в Рівненської області, на території Дубенського району,

зафіксували новий підвид штаму Омікрон – "Арктур".

Що відомо про новий підвид Омікрона

Інформацію про виявлення “Арктура” уже підтвердив глава Рівненської ОВА Віталій Коваль, а також генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов.

За словами Сафонова, це субваріант COVID-штаму "Омікрон", який збігається з назвою найяскравішої зірки в північній півкулі.

Його вперше виявили у січні 2023 року в Індії, він швидко поширюється світом, переважає і в Сполучених Штатах Америки. Характеризується дещо підвищеним рівнем заразності, більший у 1,2 рази, ніж близький до нього штам "Кракен, – розповідає він.

Роман Сафонов звертає увагу місцевого населення на те, що "причин для паніки немає".

Що важливо розуміти, цей підвид не є небезпечнішим, ніж попередні штами.

Ба більше, керівництво Всесвітньої організації охорони здоров'я оцінює його серйозність як низьку.

"Арктур" викликає у пацієнтів багато симптомів, притаманних для попередніх варіантів COVID-19: високу температуру, кашель, біль у горлі, м'язову слабкість. Однак додався новий симптом – сверблячий кон'юнктивіт без гною, але з відчуттям липкості в очах. Раніше таких очних проявів було менше, – зазначив експерт.

Що у ВООЗ наразі говорять про походження коронавірусу

У Всесвітній організації охорони здоров'я ще влітку 2023 року дійшла висновку, що походження коронавірусу, найімовірніше, було природним, а не сталося через витік з лабораторії.

Про це у серпні повідомив головний науковий співробітник ВООЗ Джеремі Фаррар.

За його словами, насправді природне походження стає дедалі ймовірнішим.

Попри це, команда ВООЗ продовжує вивчати інші версії та гіпотези.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?