В Україні вводять податок на Google, Facebook і Netflix
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні вводять податок на Google, Facebook і Netflix

В Україні вводять податок на Google, Facebook і Netflix
Джерело:  online.ua

Верховна рада прийняла законопроєкт №4184 про введення податку на надання онлайн-послуг в Україні. Він зобов'яже інтернет-гігантів, таких як Google, Facebook і Netflix платити ПДВ. За попередніми підрахунками, новий податок дозволить залучати до бюджету додаткові 3 млрд грн щорічно.

Джерело: сайт ВРУ

За законопроєкт 3 червня у другому читанні проголосували 283 парламентарія. Він передбачає, що кожен нерезидент, який протягом року поставляє електронні послуги українцям на суму більше 1 млн грн, повинен платити ПДВ в розмірі 20% від вартості наданих послуг. У разі ухилення від сплати податку передбачено штраф у розмірі 100% вартості наданих послуг.

Податки вводяться для міжнародних компаній, які діють в інформаційному просторі України і заробляють на мережевий рекламі. Це означає, що іноземні онлайн-сервіси, на зразок Facebook, Netflix, Youtube і інші, якими користуються українці, повинні будуть платити податок за свою фактичну роботу в країні.

Користувачі соцмереж та пошукових сервісів податки сплачувати не будуть. Але експерти попереджають, що послуги компаній, яких зобов'язали платити ПДВ в Україні, можуть подорожчати.

Хто і за що буде платити податок

Платити ПДВ зобов'язали постачальників електронних послуг, у яких немає в Україні постійного представництва. Українські юрособи та ФОПи не повинні будуть платити 20% податку при купівлі електронних послуг у іноземних компаній.

Під електронними послугами в законі розуміється надання доступу до контенту через інтернет - це доступ до зображень, фотографій, текстів, книг, журналів, відео, аудіо, ігор, в тому числі до азартних.

Хто буде платником податку за електронні послуги - інфографика t.me/getmantsevdanil

Кому надаються електронні послуги - інфографика t.me/getmantsevdanil

Як ідентифікують отримувача послуг - інфографика t.me/getmantsevdanil

Які послуги вважаються електронними - інфографика t.me/getmantsevdanil

Які послуги не вважаються електронними - інфографика t.me/getmantsevdanil

Освітні послуги звільнять від податку - інфографика t.me/getmantsevdanil

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?