В Україні з'явиться посада кібердипломата — Данілов
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні з'явиться посада кібердипломата — Данілов

Олексій Данілов
Джерело:  online.ua

В Україні можуть створити посаду кібердипломата. Це пов'язано зі швидким розвитком технологій у світі.

Данілов анонсував появу в Україні посади кібердипломата

Як передає кореспондент online.ua про це cекретар РНБО Олексій Данілов під час Kyiv International Cyber Resilience Forum 2024 повідомив журналістам.

Він зазначив, що Україна "перейшла в тотальну цифровізацію, яку треба зараз обов'язково захищати, і нині у світі йде великий рух в цьому напрямку, і вже велика кількість держав має кібердипломатів".

Багато країн активно залучають кібердипломатів. Ймовірно, в нашій країні невдовзі з’явиться нова посада — кібердипломат, оскільки це стає важливим напрямом у сфері боротьби.

Олексій Данілов

Олексій Данілов

секретар РНБО

Що таке кібердипломатія

Важливо відзначити, що вперше цифрова дипломатія в Україні згадується як частина стратегії публічної дипломатії, яка була прийнята у 2021 році Міністерством закордонних справ. Тоді відбувалося обговорення так званого"комунікаційного виміру".

Кібердипломатія — це напрям публічної дипломатії, що передбачає використання цифрових технологій і платформ, а також взаємодію з ними для захисту національних інтересів країни.

Ці інтереси зазвичай виявляються в національних стратегіях кіберпростору або кібербезпеки. Кібердипломатія включає в себе кібербезпеку, кіберзлочинність, зміцнення довіри, свободу Інтернету та управління Інтернетом.

У Стратегії публічної дипломатії МЗС України на 2021-25 роки йшлося, що вимірами роботи суб’єктів публічної дипломатії у сфері цифрової дипломатії (кібердипломатії) є:

  1. взаємодія з міжнародними цифровими платформами для просування позитивного іміджу України у світі та захисту національної безпеки;

  2. використання цифрових інструментів для організації заходів і проєктів публічної дипломатії;

  3. використання потенціалу соціальних мереж та взаємодія з онлайн-спільнотами для формування позитивного іміджу України та просування інтересів України у світі.

У реалізації цього напряму очікується тісна координація і співпраця з представниками Міністерства цифрової трансформації України, міжнародних цифрових платформ, зокрема Facebook, Google, Netflix, HBO та інших для реалізації цифрових проєктів і кампаній з популяризації України у світі.

Нагадаємо, у липні 2023 року на засіданні Національного координаційного центру кібербезпеки (НКЦК) було прийнято рішення створити план заходів у сфері кібердипломатії Міністерством закордонних справ та для комунікації з міжнародними партнерами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?