В Укренерго назвали терміни полегшення ситуації із відключеннями світла
Категорія
Україна
Дата публікації

В Укренерго назвали терміни полегшення ситуації із відключеннями світла

енергосистема України

За словами керівника правління НЕК “Укренерго” Володимира Кудрицького, ситуація із дефіцитом електроенергії та відключеннями світла в Україні має поліпшитись вже у серпні за рахунок виведення з планового ремонту енергоблоків АЕС. 

Головні тези:

  • В серпні очікується завершення ремонтів на атомних енергоблоках, що дасть більше електроенергії доступної для споживачів.
  • Сподівання на пом'якшення погодних умов та зменшення відключень світла в результаті цього.
  • На тривалість відключень впливають обстріли російської армії, спека та обмежені можливості імпорту електроенергії.
  • Літня ремонтна кампанія на електростанціях забезпечить максимум доступних потужностей взимку.
  • Укренерго прогнозує полегшення ситуації з електропостачанням у країні у найближчі місяці.

Що відомо про перспективу скорочення відключень світла в Україні

В серпні ми очікуємо, що закінчаться ремонти на певній частині атомних енергоблоків і буде більше доступної потужності. З іншого боку, сподіваємося, що погодні умови не будуть такими жорсткими й в українській енергосистемі буде помірніше споживання. Розраховуємо, що в серпні буде більше генеруючої спроможності через закінчення ремонтів і має бути трішки полегше, - зазначив Кудрицький.

Керівник правління НЕК “Укренерго” підкреслив, що наразі на тривалість відключень світла впливають обстріли злочинної армії РФ по енергетичних об’єктах, а також спека і обмежені можливості щодо імпорту електроенергії.

Ну, і продовжується літня ремонтна кампанія на досить великій кількості електростанцій. Ця ремонтна кампанія потрібна для того, щоб ми взимку мали максимум можливої доступної потужності наших електростанцій, зокрема - атомних, - зазначив Кудрицький.

Що відомо про відновлення зруйнованих Росією в Україні енергопотужностей

Збитки енергетичній системі від російський атак навесні 2024 року будуть покриті за рахунок власних коштів ДТЕК та інших енергетичних компаній, зазначається у меморандумі України з МВФ.

Загальний збиток енергетичній системі внаслідок весняних атак 2024 року становить понад 1 мільярд доларів. Його імовірно покриватимуть постраждалі компанії (ДТЕК та державні енергокомпанії) за рахунок оборотного капіталу та потенційної донорської підтримки (наприклад, обладнання), - підкреслюється у тексті меморандуму.

В такому випадку це матиме обмежений вплив на державний бюджет 2024 року.

Збитки енергосистемі від весняних атак МВФ оцінює в 1 млрд доларів США.

Навесні 2024 року росія здійснила 8 масованих атак на енергосистему. За даними МВФ, зруйновано 80% українських ТЕС та 40% ГЕС. Втрачено 9 ГВт потужності при середньому споживанні в 12 ГВт.

Внаслідок цього виник суттєвий дефіцит електроенергії, що змушує Укренерго обмежувати споживання промислових та побутових споживачів для недопущення колапсу енергосистеми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?