В уряді розробляють єдиний військово-обліковий документ. Що про нього відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

В уряді розробляють єдиний військово-обліковий документ. Що про нього відомо

ЗСУ
Джерело:  NV

За словами представника Генштабу ЗСУ, полковника Юрія Глущенка, вже незабаром українські чоловіки почнуть отримувати єдиний військово-обліковий документ. 

Що відомо про запровадження в Україні єдиного військово-облікового документу

Глущенко зазначив, що наразі в Україні не має єдиної затвердженої форми для військово-облікових документів, однак розробка такої форми наразі триває.

Він додав, що незабаром положення про єдину форму військово-облікових документів буде затверджено Кабміном.

При цьому Глущенко назвав речі, які очікуються від військовозобов'язаних, резервістів, призовників, які вже отримали або мають отримати військово-облікові документи.

  • якщо громадянин має документи, оформлені до прийняття закону про посилення мобілізації №3633-IX, то він може й надалі ним користуватись. Туди лише "внесуть відповідні відмітки";

  • якщо громадянин досі не мав такого документа, то йому видадуть ВОД за новим зразком.

Глущенко зазначив, що наразі різні підрозділи ЗСУ мають різні за формою та форматом військово-облікові документи.

Зокрема, у правоохоронців, СБУ та ГУР є свій зразок, однак і їх скоро уніфікують.

Військово-облікові документи встановлюються їхніми відомствами, тому вони можуть бути різної форми і формату. З метою уніфікації зараз розробляється постанова, яка визначить єдиний документ єдиного формату єдиного зразка для призовників, військовозобов'язаних і резервістів, — наголосив представник Генштабу.

Як законодавство визначає поняття “ухилянт”

За словами офіцера юридичної служби Черкаського ОТЦК Ярослава Скрипаловського у коментарі "Суспільному", в Україні не має юридично визначеного поняття “ухилянт”.

Наразі “ухилянт” є побутовим терміном, який використовується проти осіб, що порушують законодавство у сфері виконання військових обов’язків.

З огляду на це, як підкреслює Скрипаловський, норми покарань для “ухилянтів” можуть бути різними в залежності від порушення конкретної статті закону.

Якщо військовозобов'язаний порушує правила обліку, то до нього можуть застосувати адміністративну відповідальність. Тобто можуть скласти протокол. Якщо військовозобов'язаний не прибув [до ТЦК], далі здійснюється адміністративне затримання органами національної поліції. Тобто начальник територіального центру повідомляє органи внутрішніх справ про відповідну подію, і цю особу доставляють до територіального центру з метою складання протоколу. Далі протокол розглядається і виноситься постанова про притягнення до відповідальності, — пояснює юрист.

За його словами, кримінальна відповідальність для ухилянтів передбачається на пізніх етапах мобілізаційного процесу.

У такому разі застосовується 336 стаття Кримінального кодексу — ухилення від призову на військову службу по мобілізації в особливий період.

Якщо особа пройшла ВЛК, вона визнана придатною до військової служби, і на збірний пункт вона не прибула по бойовій повістці, тобто вона ухиляється від військової служби, вона порушує норми статті 336 Кримінального кодексу. А отже, це є підставою для того, щоб начальник ТЦК повідомив органи досудового розслідування щодо факту кримінального правопорушення, — наголошує Скрипаловський.

У переважній більшості випадків засуджені за вказаною статтею отримують умовне покарання.

Відповідно, "ухилянт", який вже був засуджений за ухилення від військової служби і навіть який був звільнений умовно, може далі також бути призваний на військову службу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?