Вчених здивувала часта зміна напрямку руху глибоководних океанічних течій
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчених здивувала часта зміна напрямку руху глибоководних океанічних течій

Океан
Джерело:  Nature

Науковці були дуже здивовані, виявивши часту зміну напрямків руху і швидкості глибоководних океанічних течій. 

Головні тези:

  • Дослідники були здивовані вимірами, що показали часті зміни напрямку та швидкості глибоководних океанічних течій.
  • Сучасні дослідження показали, що течії на морському дні рухаються набагато динамічніше, ніж раніше вважалося.
  • Використання гідроакустичних приладів-датчиків ADCP виявилося необхідним для отримання детального уявлення про поведінку глибоководних течій.
  • Припливи і рельєф морського дна грають важливу роль у формуванні напрямку та швидкості руху океанічних течій.
  • Необхідність додаткових досліджень в різних районах Світового океану для створення більш точних симуляцій глибоководних течій.

Що відомо про часту зміну напрямку руху та швидкості океанічних течій

Зазначається, що найбільші глибоководні океанічні течії є головним механізмом перенесення води і формування клімату на планеті.

Однак на відміну від поверхневих вод, які легко вивчити та виміряти, глибоководні океанічні течії переважно залишаються важкодоступними для вивчення.

За результатами нового дослідження команди науковців, з найбільшим на сьогодняшній день набір даних про швидкість і напрямок течій, що проходять біля морського дна, значно відрізняється від тих моделей, які створювались до цього.

Науковий оглядач Ендрю Чепмен зазначає, що до цього вважалось, що течії на морському дні стійкі і в районі узбережжя Мозамбіку,течуть з півдня на північ.

Науковців здивувала поведінка глибоководних океанічних течій
Глибоководні океанічні течії

Однак науковці з’ясували, що течії ведуть себе значно динамічніше.

Відповідно до отриманих даних, сучасні моделі, що використовують для відстеження потоків осадових порід і забруднювальних речовин у морських глибинах і реконструкції давніх океанічних умов мають бути оновлені.

Ці течії, що огинають нашу планету, виявляться набагато складнішими, ніж припускають моделі з підручників. Вони дійсно вимагають дуже ретельного вивчення, — підкреслив. Седиментолог із Національного океанографічного центру і старший автор дослідження Майк Клер.

Що відомо про причини динамічних змін руху глибоководних течій

Науковці вимірюють глибоководні течії за допомогою сучасних гідроакустичних приладів-датчиків ADCP, які закріплюються на морському дні.

Однак це дуже дорого і доволі складно. Через це у багатьох дослідженнях ці прилади використовувались рідко і лише на короткий час.

Підкреслюється, що італійська нафто-газова компанія Eni застосувала одразу 34 ADCP у промислових цілях на площі близько 2 500 квадратних кілометрів у Мозамбікському каналі.

Представники компанії поділились з науковцями отриманими даними, дозволивши отримати нікальне і детальне уявлення про морське дно.

За словами Ендрю Чепмена, прилади вимірювали швидкість і напрямок течій кожні 10 хвилин протягом 4 років.

Після того, як геофізик з Університету Калгарі Льюїс Бейлі почав аналізувати велику кількість даних з датчиків ADCP, результати настільки відрізнялись від прогнозованих, що науковець почав думати, чи не припустився помилки.

Однак повторні підрахунки продемонстрували, що течії на морському дні шасто змінювали швидкість, потім сповільнювались і навіть змінювали напрямок.

Ми були дуже здивовані, побачивши, наскільки мінливі всі течії навіть між причалами, розташованими досить близько один до одного, — зазначив Бейлі.

Науковці спробували з’ясувати причини постійних змін руху і напрямку глибоководних течій, які змінювались в різні сезони і протягом приливних циклів.

Дані ADCPs і картини на відшліфованому морському дні показали, що течії на відкритих схилах морського дна в середньому спрямовані на північ.

Але в підводних каньйонах, які орієнтовані приблизно зі сходу на захід, течія часто змінює напрямок, протікаючи вгору або вниз по їхній довжині.

На думку науковців, припливи і рельєф морського дна багато в чому визначають характер течій.

Вони визнають, що дослідження проводилося тільки в одній зоні Світового океану, і отримання додаткових даних в інших областях матиме неоціненне значення для створення більш досконалих симуляцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?