Вчені нарешті з'ясували, про що думає мозок під час сну
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені нарешті з'ясували, про що думає мозок під час сну

Вчені нарешті з'ясували, про що думає мозок під час сну
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені дійшли висновку, що під час глибокої фази сну мозок оцінює і відбирає спогади, залишаючи тільки корисні - з цією метою він активно встановлює зв'язки між відділами.

Джерело: Nature Communications

Науковцям вдалося дізнатися, про що думає мозок під час сну

За словами дослідників, найбільше уваги мозок приділяє подіям, які пов'язані з перемогою або отриманням нагороди й думає в основному про них.

Такими важливими даними поділилися вчені з Женевського університету у Швейцарії. Вони дізналися про це завдяки функціональній магнітно-резонансній томографії (фМРТ) і електроенцефалографії (ЕЕГ).

Так вдалося з'ясувати, що сортування інформації, отриманої протягом дня, відбувається під час фази глибокого сну.

"Щоб з'ясувати, які області мозку активуються під час сну і як ці регіони дозволяють закріпити пам'ять, ми розробили декодер, здатний розшифровувати активність мозку в глибокій фазі сну і показати, чому вона відповідає. Зокрема, ми хотіли подивитися, якою мірою позитивні емоції відіграють роль запам'ятовуванні", - заявив один із авторів дослідження Вірджіні Стерпеніч.

Вказано, що під час проведення дослідження за допомогою "нейронального декодера" вчені змогли визначити, чи проявляється активність мозку, яка спостерігається в період гри, мимовільно під час нічного відпочинку.

Науковці з'ясували, що під час глибокої фази сну моделі активації мозку схожі на ті, які записували під час ігор. При цьому мозок в основному "думав" про перемоги.

"Через два дні добровольцям запропонували пройти тест на пам'ять, пов'язаний з тими ж іграми. Під час сну знову активізувалося більше областей мозку, пов'язаних з грою, в якій учасники перемогли. Таки чином науковці продемонстрували, що у сні частіше активується пам'ять про перемоги й нагороди", - підсумовують вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?