Вчені назвали неочікувану причину аномальної спеки в Канаді
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені назвали неочікувану причину аномальної спеки в Канаді

Вчені назвали неочікувану причину аномальної спеки в Канаді
Джерело:  online.ua

Нещодавно офіційно стало відомо, що в Канаді температура сягнула історичного максимуму в 49,6°C. На переконання вчених, головна причина аномальної спеки в країні — "тепловий купол", виникнення якого пов’язане зі зміною клімату. Фахівці звертають увагу на те, що жоден регіон тепер не застрахований від надзвичайних погодних феноменів та їхніх наслідків.

Джерело: Вird in flight

Що відом про аномальну спеку в Канаді

Спека в Канаді забрала життя сотень людей, а також стала причиною розплавлення ліній електропередач, пошкодження доріг та призвела до лісових пожеж.

Згідно з останніми даними, в Канаді зареєстрували на 195% більше випадків раптової смерті, ніж зазвичай відбувається за п’ятиденний період.

До прикладу, у штаті Вашингтон погодні умови призвели до смерті щонайменше 29 осіб, в основному людей у віці від 44 до 97 років. Переважна більшість проживали самі, і в їхній квартирі не було ні кондиціонера, ні навіть вентилятора.

"Аномальна спека не тільки спричинила численні смерті, але і стала причиною лісових пожеж. Так, в одній лише Британській Колумбії сталося 78 загорянь. Найсумніша доля очікувала на невелике поселення Літтон: наступного дня після того, як температура тут досягла рекордних 49,6°C, долину охопила лісова пожежа. У результаті велика частина комуни виявилася спаленою", - пише видання.

Що таке "тепловий купол"

За словами метеорологів, аномальна спека в Північній Америці була спровокована високим атмосферним тиск, який не дозволяє гарячому повітрю піднятися вище, що в підсумку призвело до утворення "теплового купола".

Як стверджують представники американського Національного управління океанічних та атмосферних досліджень, утворення "теплового купола" можна пояснити також різницею температури води в Тихому океані.

Окрім того, наголошується, що "тепловий купол" став настільки щільним, що не пропускає циклони, які могли б охолодити регіон.

"За останні кілька десятиліть температура в західній частині океану збільшилася і тепер є більш високою, ніж у східній. Повітря біля поверхні води нагрівається і піднімається в атмосферу, що сприяє утворенню теплової хвилі, рух якої блокує високий атмосферний тиск. На думку вчених, саме цей фактор призвів до утворення «купола». «Тепловий купол» виявився настільки щільним, що він утримує гаряче повітря над регіоном, не пропускаючи циклони, які могли б охолодити цю зону", - йдеться в повідомленні.

Чи варто боятися іншим регіонам виникнення "теплового купола"

На переконання експертів, наразі жоден регіон більше не захищений від аномальної спеки, яка охопила захід Канади і Штати.

Як стверджує професор атмосферних наук в Університеті штату Пенсильванія Майкл Еван Манн, в міру того як Земля нагріватиметься, подібні небезпечні погодні явища почнуть відбуватися дедалі частіше.

"Аномальна спека в Канаді та США повинна послужити тривожним сигналом для урядів, політиків і спільнот в усьому світі, особливо напередодні Конференції ООН зі зміни клімату, яка відбудеться в листопаді", - підсумували вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?