Вчені виявили хмари-вбивці. Чому вони небезпечні для людей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили хмари-вбивці. Чому вони небезпечні для людей

Вчені виявили хмари-вбивці. Чому вони небезпечні для людей
Джерело:  online.ua

Стійкі до антибіотиків мікроорганізми вбивають понад 1,2 мільйона людей щорічно. Вчені постійно шукають способи їм протистояти, а одним зі шляхів їхніх досліджень є механізми міграції мікробів і фрагментів їхніх генів, які відповідають за резистентність. Нові висновки невтішні.

Джерело: ScienceAlert

Вчені виявили хмари-вбивці. Чому вони небезпечні для людей

Група канадських і французьких дослідників з Університету Лаваля в Квебеку та Університету Клермон-Овернь у центральній Франції зробила тривожні знахідки в найнеймовірнішому місці — у хмарах.

Дослідження тривало два роки на метеостанції Пюї-де-Дом на висоті 1465 метрів, у регіоні Центрального гірського масиву у Франції. Це свого роду "перехрестя", де зустрічаються повітряні потоки з різних частин континенту, які приносять із собою різні хмари.
У пробах з атмосфери на вершині середня концентрація мікробів становила 8000 штук на мілілітр (від 330 до понад 30 000 бактерій на мілілітр хмарної води), плюс у тому самому об'ємі вчені нарахували 21 800 фрагментів генів, які надають бактеріям стійкість до антибіотиків. Також ідентифікували 29 підтипів генів стійкості до антибіотиків у бактерій.

Який склад хмар-вбивць

Бактеріальний склад хмар виявився вельми різноманітним: наприклад, у принесених із суші хмарах переважали бактерії зі стійкістю до речовин, які використовують у тваринництві. Вчені це припускали, оскільки такі бактерії живуть на поверхні рослинного покриву і ґрунту, звідки підхоплюються вітрами разом із пилом. Однак у хмарах, принесених з боку океану, були бактерії з резистентністю іншого виду.

Ці бактерії зазвичай живуть на поверхні рослинності, наприклад, на листі, або в ґрунті. Ми виявили, що вони переносяться вітром в атмосферу і можуть подорожувати на великі відстані – по всьому світу – на великій висоті в хмарах, – сказав провідний автор дослідження Флоран Россі в інтерв'ю AFP.

Подальше вивчення повітряних потоків має допомогти виявити основні джерела мікробів зі стійкістю до антибіотиків. Можливо, воно стане ключем до перемоги над небезпечними бактеріями, що стають дедалі більшою проблемою для медицини.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?