Вчені знайшли нову планету біля найближчої до Сонця зірки — відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені знайшли нову планету біля найближчої до Сонця зірки — відео

Вчені знайшли нову планету біля найближчої до Сонця зірки — відео
Джерело:  online.ua

Команда астрономів за допомогою великого телескопа Європейської південної обсерваторії у Чилі знайшла докази іншої планети, що обертається навколо Проксими Центавра, найближчої зірки до нашої Сонячної системи.

Джерело: SciTechDaily

Нова екзопланета Сонячної системи

Ця планета є третьою виявленою в системі і найлегшою з тих, що обертаються навколо цієї зірки. Маючи лише чверть маси Землі, планета також є однією з найлегших екзопланет, коли-небудь знайдених.

Відкриття показує, що наш найближчий зоряний сусід, здається, наповнений цікавими новими світами, доступними для подальшого вивчення та майбутніх досліджень, — пояснює Жоао Фаріа, дослідник Інституту астрофізики еспансько, Португалія та провідний автор дослідження.

Проксіма Центавра — найближча до Сонця зірка, розташована на відстані трохи більше чотирьох світлових років.

Щойно відкрита планета, названа Проксима d, обертається навколо Проксими Центавра на відстані близько чотирьох мільйонів кілометрів, що менше десятої частини відстані Меркурія від Сонця.

Вона обертається між зіркою та зоною проживання — областю навколо зірки, де рідка вода може існувати на поверхні планети — і один оберт навколо Проксими Центавра займає всього п’ять днів.

Вже відомо, що у зірки є дві інші планети: Проксима b, планета з масою, порівнянною з масою Землі, яка обертається навколо зірки кожні 11 днів і знаходиться в зоні проживання, і Проксима c, яка знаходиться обертається навколо зірки 5 років.

 Після отримання нових спостережень ми змогли підтвердити космічне тіло як кандидата на нову планету, — каже Фаріа.

Маючи лише чверть маси Землі, Proxima d є найлегшою екзопланетою, коли-небудь знайденою. Вагу планети вимірюють за допомогою методу радіальної швидкості.

Техніка працює, уловлюючи крихітні коливання в русі зірки, створених гравітаційною силою планети, що обертається. Вплив гравітації Проксими d настільки малий, що він змушує Проксиму Центавра рухатися вперед і назад зі швидкістю приблизно 40 сантиметрів на секунду (1,44 кілометра на годину).

Це досягнення надзвичайно важливе, — каже Педро Фігейра, науковець з Чилі. Це показує, що техніка променевої швидкості може розкрити популяцію планет, як наша. На них потенційно може бути життя, як ми його знаємо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?