Вчені з’ясували умову зменшення заразності коронавірусу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені з’ясували умову зменшення заразності коронавірусу

Вчені з’ясували умову зменшення заразності коронавірусу
Джерело:  online.ua

Коронавірус втрачає 90% своєї здатності інфікувати протягом 20 хвилин після того, як потрапляє на відкрите повітря, причому більша втрата відбувається протягом перших п’яти хвилин. Про це свідчать перші в світі моделювання того, як вірус виживає у повітрі, що ми видихаємо.

Джерело: The Guardian

Коронавірус втрачає здатність інфікувати на відкритому повітрі

Результати дослідження підтверджують, що Covid працює на короткій відстані, причому соціальна дистанція та носіння маски, ймовірно, є найефективнішим засобом запобігання інфікуванню. Вентиляція, хоча й доречна, швидше за все, матиме менший вплив.

Люди були зосереджені на погано вентильованих приміщеннях і думали про повітряно-крапельну передачу через декілька метрів або через кімнату. Я не кажу, що це не так, але я вважаю, що найбільший ризик зараження існує, коли ви перебуваєте поруч з кимось, — сказав професор Джонатан Рід, директор Дослідницького центру аерозолів Брістольського університету та провідний автор дослідження.

Дослідники з Брістольського університету розробили апарат, який дозволив їм генерувати будь-яку кількість крихітних капель, що містять частинки вірусів і м’яко роздмухувати їх між двома електричними кільцями протягом часу від п’яти секунд до 20 хвилин, контролюючи температуру, вологість і ультрафіолетову інтенсивність освітлення.

Як зменшується ефективність вірусу

Публікація припускає, що, оскільки вірусні частинки покидають легені відносно вологими та багатими вуглекислим газом, вони швидко втрачають воду та висихають. Обидва ці фактори зменшують здатність вірусу заражати людину, але швидкість висихання частинок змінюється залежно від відносної вологості навколишнього повітря.

Коли цей показник був нижчим за 50% – подібно до відносно сухого повітря в багатьох офісах – вірус втратив приблизно половину своєї ефективності протягом п’яти секунд. При вологості 90% – приблизно еквівалентно душовій – зниження інфекційності було більш поступовим: 52% частинок залишалися інфекційними через п’ять хвилин, а через 20 хвилин – приблизно до 10%, після чого різниці між ними не було.

Однак температура повітря не впливає на вірусну інфекцію, що суперечить поширеній думці, що передача вірусу нижча при високих температурах.

Це означає, що якщо я сьогодні зустрічаюся з друзями на обід у пабі, основним ризиком, ймовірно, буде те, що я передам вірус своїм друзям, або мої друзі передадуть його мені, а не те, що я можу заразити когось, хто перебуває в іншому кінці залу, — сказав Рід.

Це підкреслює важливість носіння маски в ситуаціях, коли люди не можуть соціально дистанціюватися, додав він.

Ті самі ефекти спостерігалися у всіх трьох штамах Sars-CoV-2, які команда протестувала наразі, включаючи Альфу. Вони сподіваються почати експерименти з варіантом Omicron в найближчі тижні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?