Вибори до Європарламенту. Хто лідирує у Німеччині — дані екзитполів
Категорія
Політика
Дата публікації

Вибори до Європарламенту. Хто лідирує у Німеччині — дані екзитполів

Німеччина
Джерело:  DW

За даними опитувань, перемогу на виборах до Європарламенту здобув блок ХДС/ХСС з майже 30 відсотками голосів. На другому місці - ультраправа "Альтернатива для Німеччини", яка набрала 16,5 відсотка голосів.

Головні тези:

  • Ультраправа партія “Альтернатива для Німеччини” стала другою з результатом 16,5% голосів.
  • Найбільша партія правлячої коаліції - Соціал-демократична партія Німеччини - отримала 14% голосів.
  • До виборів у Німеччині було допущено 35 партій, що свідчить про широкий вибір для населення.
  • У цьогорічних виборах до Європарламенту у Німеччині вперше право голосу мали громадяни від 16 років.

У Німеччині майже 30% виборців підтримали опозиційний консервативний блок

За даними екзитполів, на виборах до Європарламенту у Німеччині здобув перемогу опозиційний консервативний блок Християнсько-демократичного союзу (ХДС) та Християнсько-соціального союзу (ХСС).

За даними опитувань на виході з виборчих дільниць 9 червня консерватори набрали 29,5 відсотка голосів, повідомляє соціологічна служба Infratest Dimap.

Друге місце — в ультраправої  "Альтернативи для Німеччини" (АдН), яка отримала, за даними екзитполів, 16,5 відсотка. Найбільша партія правлячої у ФРН коаліції — Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) — набрала 14 відсотків голосів, а її партнери "Союз-90/Зелені" — 11,5 відсотка і Вільна демократична партія — 5 відсотків.

За Союз Сари Ваґенкнехт проголосували 5,5 відсотка виборців, за Ліву партію — 2,8 відсотка.

До виборів до Європарламенту було допущено 35 партій

За попередніми даними, явка на виборах становила 64 відсотки, що вище від результату попередніх виборів у 2019 році (61,4 відсотка). 

Право участі у виборах 720 депутатів Європарламенту мали загалом майже 360 мільйонів виборців, у тому числі майже 65 мільйонів німців, які обирали 96 членів ЄП.

В Німеччині вперше цьогоріч на виборах до Європарламенту право голосу мали громадяни починаючи з 16-річного віку.

В останній день виборів до Європарламенту — 9 червня — голосування відбулося у 21 з 27 країнах ЄС.

У кількох країнах вибори відбулися раніше. Зокрема, 8 червня проголосували виборці у Словаччині, Латвії та на Мальті, а також в Італії.

Ставлення ХДС/ХСС до агресії РФ в Україні

Раніше перший парламентський секретар фракції ХДС/ХСС у німецькому Бундестазі Торстен Фрай підтримав поставки ракет дальнього радіусу дії Taurus в Україну.

Ми неодноразово бачили дискусії, подібні до тієї, що точилася навколо Taurus, наприклад, коли йшлося про бойові машини піхоти, а потім про бойові танки. І в цьому відношенні я просто розраховую на те, що цей уряд також зможе стати мудрішим — заявив Торстен Фрай.

Політик також не очікує наразі переговорів із Москвою щодо дипломатичного врегулювання війни.

 На даний момент я не бачу жодної відправної точки для дипломатичного шляху. Я дуже шкодую про це. Але все, що ми зараз переживаємо, — це російська агресія. І тільки Росія тримає її у своїх руках. Якби Росія припинила направляти на Україну бомби, ракети і крилаті ракети, війна була б закінчена вже сьогодні — наголосив Фрай. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?