Вибори президента Фінляндії. Стубб отримав перемогу
Категорія
Політика
Дата публікації

Вибори президента Фінляндії. Стубб отримав перемогу

Стубб
Джерело:  Yle

На президентських виборах у Фінляндії переміг колишній прем'єр-міністр країни Александр Стубб. Він обійшов в другому турі колишнього главу МЗС Пекка Хаавісто.

Фіни обрали нового президента: що відомо

11 лютого у Фінляндії завершився другий тур президентських виборів, на яких переміг Александр Стубб.

Про це повідомляє Yle.

Станом на 22:05 було підраховано 100% голосів виборців. Олександр Стубб набрав 51,6% голосів, натомість Пекка Хаавісто — 48,4%.

Дуже гарний початок сьогоднішнього вечора!

Олександр Стубб

Олександр Стубб

Переможець президентських виборів у Фінляндії

Зазначається, що наступник нинішнього президента Саулі Нііністьо відіграватиме центральну роль у визначенні політики Фінляндії щодо НАТО, а також очолюватиме загальну зовнішню політику і політику безпеки у тісній співпраці з урядом.

Стубб складе присягу президента Фінляндії 1 березня 2024 року.

Що відомо про другий тур виборів президента у Фінляндії

Результати першого туру президентських виборів були оголошені 28 січня.

Колишній прем'єр-міністр і кандидат від "Коаліційної партії" Александер Стубб переміг у першому турі, набравши 27,2% голосів. До другого туру також пройшов ексочільник МЗС Пекка Хаавісто з 25,8% підтримки.

Політик, який набере більше голосів у другому турі, буде призначений наступним президентом Фінляндії.

Позиція Стубба щодо України

У 2014-2015 роках Стубб був прем'єр-міністром Фінляндії, у період 2015-2016 років — міністром фінансів. До прем'єрства Стубб також очолював міністерство Європи та зовнішньої торгівлі, був членом парламенту Фінляндії та Європарламенту, а також міністром закордонних справ.

Що стосується питання України, то Стубб заявляв, що не згодний з тим, що Україна має віддати хоча б частину своєї землі для миру з Росією.

Також майбутній президент Фінляндії підтримує вступ України в ЄС та обіцяв активно сприяти цьому процесу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?