Вибори у США. Які шанси Байдена на перемогу — Bloomberg
Категорія
Світ
Дата публікації

Вибори у США. Які шанси Байдена на перемогу — Bloomberg

Байден
Джерело:  Bloomberg

Чинний президент США демократ Джо Байден покращує позиції у ключових “хитких” штатах. Результати опитування Bloomberg News/Morning Consult свідчать про позитивні зрушення для Байдена після п'яти місяців стабільного лідерства колишнього американського президента республіканця Дональда Трампа в цих штатах.

Позиції Байдена у ключових штатах покращуються

Такі зміни відбулися, зокрема, після промови "Про стан справ у країні", яка згуртувала демократів і, схоже, зменшила занепокоєння щодо віку чинного президента США.

Покращення позицій Байдена було значним у Вісконсині, де він випереджає Трампа на один відсотковий пункт після того, як у лютому відставав від експрезидента на чотири відсоткові пункти, і в Пенсильванії, де демократ та республіканець наразі мають рівний результат після того, як минулого місяця Трамп зберігав перевагу в шість відсоткових пунктів. Також Байден і Трамп зберігають рівні позиції в Мічигані. 

Ще занадто рано говорити про те, чи є покращення показників чинного президента одноразовим стрибком або початком більш стійких змін у перегонах. До того ж, Байден продовжує відставати від Трампа у чотирьох ключових штатах. Але перемога на загальному голосуванні в листопаді в так званих північних штатах демократичної "блакитної стіни" могла практично забезпечити Байдену другий термін.

Більш оптимістичні показники підтримки Байдена з'явилися в переломний момент передвиборчої кампанії, яка вже кілька місяців здається наперед визначеною. І Байден, і Трамп, вже мають достатньо делегатів, щоб офіційно стати кандидатами в президенти від своїх партій. 

Наразі Трамп зіштовхнувся з нестачею коштів на передвиборчу кампанію і проводить менше мітингів та заходів, в той час як Байден активізував зусилля з переобрання і “штурмує” штати, що вагаються, включаючи поїздку до Північної Кароліни у вівторок, 26 березня. 

Опитування також показало, що виборці краще ставляться до національної економіки, і поступово зростає кількість американців, які вважають, що економіка США перебуває на правильному шляху.

Нове опитування дає уявлення про позиції учасників виборчих перегонів. Байден скоротив або подолав розрив з Трампом у багатьох штатах, що вагаються.

Хоча опитування показало, що Байден був найбільш конкурентоспроможним у штатах "блакитної стіни", він також скоротив своє відставання від Трампа в Аризоні, Неваді та Північній Кароліні, порівняно з показниками у лютому. У сьомому штаті, Джорджії, Трамп збільшив свою перевагу. Байден “штурмує” ці штати передвиборчою рекламою.

Трамп, як і раніше, лідирує в семи штатах, що вагаються, — 47% проти 43%. З урахуванням кандидатів від третіх партій, Трамп лідирує з 43%. Байден має 38% підтримки виборців, Роберт Ф. Кеннеді-молодший — 9%, а Корнел Вест і Джилл Стайн — по 1%.

Більшість виборців, які позитивно ставляться Ніккі Гейлі, яка зупинила участь у виборах, заявили, що проголосують за Трампа в листопаді — це свідчить про те, що він переманює на свій бік багатьох прихильників колишньої суперниці на праймеріз Республіканської партії. 

Байден здобув більшу підтримку після виступу "Про стан справ у країні”. Опитування проводилося з 8 березня, наступного дня після того, як Байден виголосив перед Конгресом енергійну промову. Більше третини респондентів сказали, що останнім часом вони бачили позитивні новини про Байдена, що є найвищим показником з початку опитувань у жовтні минулого року.

Ця промова, можливо, допомогла подолати одну з найбільших перешкод у передвиборчій кампанії Байдена: занепокоєння щодо його віку. Приблизно шість з десяти виборців заявили, що цього року важливішим стане вибір віце-президентів, оскільки Байдену буде 81 рік, а Трампу — 78 років на день загального голосування. Це на сім відсоткових пунктів менше порівняно з опитуванням у лютому, яке було проведено невдовзі після того, як спецпрокурор США у своєму звіті назвав Байдена "літньою людиною з поганою пам'яттю".

Сприйняття промови Байдена "Про стан справ у країні" було забарвлене партійною приналежністю. Прихильники Байдена назвали промову енергійною, тоді як прихильники Трампа — жахливою та гнівною.

Менше трьох з десяти прихильників Трампа сказали, що їхня підтримка експрезидента є голосом проти Байдена. Майже половина виборців Байдена сказали, що підтримуючи чинного лідера голосують проти Трампа. У Вісконсині, де Байден лідирує, шість із десяти його прихильників заявили, що голосують проти Трампа.

Виборці бачать покращення стану економіки, але все ще схильні більше довіряти Трампу в питаннях економічної політики. Зокрема, респонденти у “хитких” штатах, довіряють Трампу більше, ніж Байдену, у широкому спектрі питань, пов'язаних з витратами, включаючи процентні ставки та наявність хороших робочих місць, і цей розрив підкреслює серйозний виклик для чинного президента в перегонах, де економіка є головним питанням у штатах, що коливаються.

Проте за низкою показників опитування показало, що сприйняття стану економіки серед виборців “хитких” штатів поступово покращується. Відсоток тих, хто вважає, що економіка США перебуває на правильному шляху, зріс на 6 пунктів — з 26% у жовтні минулого року до 32%.

Також зменшилася кількість виборців, які вважають економіку найважливішим питанням, з 39% до 34%. Водночас частка тих, хто вважає імміграцію найважливішою проблемою, зросла майже вдвічі — до 17%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?