Віцепрем'єрка Стефанішина розкрила ключову умову вступу України до НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Віцепрем'єрка Стефанішина розкрила ключову умову вступу України до НАТО

Ольга Стефанішина
Джерело:  РБК Україна

Віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила, що питання членства України в НАТО союзники визначили “незворотним шляхом”. А розгляд варіантів вступу України до Альянсу можливий тільки після отримання запрошення. 

Головні тези:

  • Україна не розглядає гібридний варіант вступу до НАТО до отримання пропозиції від союзників та планує вести відкриті перемовини на цю тему.
  • Україна успішно створила власні структури всередині НАТО, що включають місію з координації військової допомоги.
  • Спілкування Києва з усіма стосовно ратифікації рішення про вступ України до НАТО відбувається відкрито та публічно.

Питання членства України в НАТО не знімається з порядку денного

Стефанішина запевнила, що питання членства України в НАТО не буде зніматись з порядку денного, тому що самі союзники визначили, що цей шлях незворотній.

І питання євроатлантичних прагнень України завжди було в порядку денному на всіх зустрічах на всіх рівнях з колегами зі США, і з української сторони це не зміниться.Я вважаю, що питання запрошення України до НАТО — це є сам по собі елемент стримування російської агресії.

Ольга Стефанішина

Ольга Стефанішина

Віцепрем'єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції України

1 жовтня заступає на посаду новий генеральний секретар НАТО, його перший візит в Україну, безумовно, буде присвячений політичному рішенню, заявила Стефанішина.

Я хочу звернути увагу, що після запрошення країни в НАТО відбувається ратифікація протоколів про приєднання. Це має бути 32 рішення парламенту або уряду або президента кожної країни. І ми бачили цей процес для Швеції, для Фінляндії. Фінляндія пройшла це одномоментно, це таке фінляндське диво, але Швеції на шляху до цієї ратифікації довелось впровадити низку дуже важких рішень і не тільки це стосувались змін до законодавства.

Запрошення — це серйозний намір говорити про майбутнє. І, звичайно, ми це питання не знімаємо з порядку денного і так само як каже президент, воно буде на порядку денному настільки, скільки потрібно для ухвалення рішення.

Але так само запрошення — це рішення, яке може бути ухвалене в будь-який момент, незалежно від саміту.

Україна прагне звільнити окуповані РФ території перед набуттям членства в НАТО
Засідання Ради Україна-НАТО

Як Україні вдалось посилити власну присутність у структурах НАТО

За словами віцепрем’єрки, Україні вже вдалось створити власні структури всередині НАТО.

Коли ми говоримо про результати Вашингтонського саміту, для України це великий успіх, тому що всередині НАТО ми створили дві структури. Перше, це в рамках військового європейського командування створена місія НАТО з питання координації військової допомоги, підтримки, тренування. Неформально вона називається NATO Ukraine Command, тобто це підрозділ у військовій частині структури НАТО. Це структура, яка створюється всередині НАТО для координації роботи союзників і для підсилення формату Рамштайну. Тобто фактично будь-яке політичне рішення, до якого ми рухаємося або до якого ми закликаємо, тепер буде пропрацьовуватись в рамках існуючої структури. Тобто у нас фактично є департамент України в НАТО, — наголошує Стефанішина.

Чи можливий “гібридний варіант” входження України до НАТО

Стефанішина висловилася щодо складного дискусійного питання так званого "гібридного варіанту" входження України до НАТО, коли гарантії Альянсу будуть розповсюджуватися, наприклад, на територію, яку контролює Україна де-факто.

Я не вважаю, що Україна має пропонувати зараз якісь рішення до того, як союзники не запропонували українське членство в Альянсу. Україна буде чути всіх союзників, буде вести перемовини з кожною з 32 держав-членів НАТО. Ми не будемо ніколи ставити питання стосовно певних обмежень чи перерозподілу у питанні членства в НАТО.

Є Україна в межах кордонів 1991 року, суверенна. незалежна країна, яка приєднується до НАТО. На етапі, коли мова буде йти про ратифікацію рішення про приєднання України до НАТО, ми будемо спілкуватись з усіма, і цей процес буде відкритий, публічний, але на даному етапі між Україною і союзниками не створено жодного формату, де такі дискусії можуть мати місце, — запевнила Стефанішина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?