Військова розвідка США оприлюднила доповідь про реальну загрозу з боку Росії
Категорія
Світ
Дата публікації

Військова розвідка США оприлюднила доповідь про реальну загрозу з боку Росії

Військова розвідка США оприлюднила доповідь про реальну загрозу з боку Росії
Джерело:  online.ua

Розвідуправління Міністерства оборони США попередило світ про глобальні загрози в 2021 році і небезпеку з боку Росії. В оприлюдненій доповіді говориться про модернізацію ядерних і неядерних російських сил, а також повної готовності РФ до конфронтації з Заходом.

Джерело: сайт комітету у справах збройних сил Сенату США

У доповіді військової розвідки США згадується отруєння російського опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою. У документі підкреслюється, що Росія має запас незадекларованої хімічної зброї, такої як нервово-паралітична отруйна речовина "Новачок".

У Міноборони США попереджають, що Москва намагається уникнути прямого конфлікту з США, але використовує цілу низку політичних, економічних, дипломатичних, розвідувальних, громадських і військових засобів, щоб змагатися з Заходом. Для цього використовуються найманці, проводяться кібератаки і маніпуляція інформацією.

У доповіді зазначено, що Москва зараз націлюється як на країни-члени НАТО, вразливі для російського впливу (культурно, історично і релігійно близькі до Росії), так і на країни, де є проблеми з корупцією і слабка економіка. Також Кремль прагне підірвати прихильність НАТО до колективної оборони. Згадується, що головний важіль впливу РФ на Україну - військова присутність на Донбасі.

Авторів доповіді вважають, що зараз Москва навряд чи зважиться на пряме зіткнення з США, але не відмовиться від конфронтації.

"Кремль, швидше за все, буде намагатися не провокувати Вашингтон, але може це зробити, якщо буде переконаний, що США втручаються в російську внутрішню політику чи іншим чином загрожують стратегічним інтересам Росії", - підкреслюють доповідачі.

Окрему увагу в доповіді приділено спробам впливу Росії на внутрішню політику своїх сусідів і країн - членів НАТО, а також інформаційній кампанії на тлі епідемії коронавіруса, яку команда Путіна використовує для поширення пропаганди з метою підірвати уряди країн Заходу.

Ситуація на Донбасі і на кордонах України

Ситуація на Донбасі залишається складною. У зведенні штабу ООС 3 травня говориться, що російсько-окупаційні війська продовжують вести обстріли позицій українських захисників з метою подальшого звинувачення в порушенні режиму припинення вогню. З початку доби бойовики 3 рази порушували перемир'я. Під ворожий вогонь потрапили захисники Пєсков, Кримського та Луганського.

Що стосується відведення російських військ від кордонів України, які Путін стягнув туди нібито в рамках планових військових навчань, то ніяких підтверджень повернення російських військових на місця постійної діклокаціі немає. Пентагон застерігає від оптимізму. В оборонному відомстві США вважають, що російське військове керівництво насправді могло не відвести або відвести лише частково свої підрозділи і зброю від українських державних кордонів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?