Вступ України до Євросоюзу. Стефанішина обговорювала з Консультативною групою ЄС терміни та пріоритети
Категорія
Україна
Дата публікації

Вступ України до Євросоюзу. Стефанішина обговорювала з Консультативною групою ЄС терміни та пріоритети

Стефанішина

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина обговорила з Консультативною групою високого рівня з питань вступу України до ЄС пріоритети та календар заходів на шляху до ЄС.

Головні тези:

  • Ольга Стефанішина обговорює з Консультативною групою ЄС пріоритети та календар заходів на шляху до вступу України до Євросоюзу.
  • Консультативна група високого рівня з питань вступу України до ЄС має великий досвід у цій області та може надати цінні поради в процесі євроінтеграції.
  • Європейська комісія аналізує відповідність національного законодавства України праву ЄС за 33 переговорними розділами.

Стефанішина зустрілася з Консультативною групою ЄС

До Консультативної групи входять 11 колишніх єврокомісарів, міністрів та послів з Ісландії, Латвії, Литви, Естонії, Фінляндії, Норвегії, Швеції та Данії із власним досвідом вступу їх країн до ЄС. Її візит розпочався з переговорів зі Стефанішиною.

Про це повідомив Офіс Стефанішиної у Фейсбуці за підсумками зустрічі в рамках першого візиту групи до України.

Консультативна група ЄС в Україні

Учасники обговорили очікування України у контексті вступу до ЄС, пріоритети та календар, а також можливості взаємодії з Консультативною групою на цьому шляху. Експерти групи, зокрема, розповіли, як їхній досвід може допомогти Україні просуватись динамічно у процесі вступу до ЄС.

Ми вдячні Північно-Балтійській групі за цю ініціативу, та раді вітати вас вперше у Києві. Тепер, коли процес вступу України до ЄС формально розпочався, перед нами стоїть новий виклик – рухатися вперед, зберігаючи високий темп. Сьогодні ми обговорили архітектуру переговорного процесу та наших очікувань від кожного з етапів.

Ольга Стефанішина

Ольга Стефанішина

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

Вона додала, що попереду два дні зустрічі Групи з міністерствами, парламентаріями та громадянським суспільством.

У зустрічі також взяли участь заступник міністра закордонних справ України Євген Перебийніс та директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков.

Офіс Стефанішиної поінформував, що Консультативна група виступає в межах головування Швеції в Північно-Балтійському співробітництві та була започаткована у квітні 2024 року міністром закордонних справ Швеції Тобіасом Білльстремом у присутності міністрів країн Північної Балтії. Ініціативу фінансує Швеція.

Вступ України до ЄС: актуальні новини

9 липня в Брюсселі розпочалась перша двостороння зустріч Україна-ЄС щодо оцінки адаптації українського законодавства до права Європейського Союзу.

Під час офіційного скринінгу Європейська комісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства країни-кандидата відповідному acquis ЄС (праву ЄС). Скринінг відбувається за 33 переговорними розділами, які згруповані за 6 кластерами (тематичними блоками).

За результатами скринінгу Єврокомісія підготує звіт щодо відповідності законодавства України праву ЄС по кожному переговорному кластеру. З цього документу буде остаточно зрозуміло рівень відповідності та подальший обсяг роботи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?