Вступ України в НАТО. У США вперше пояснили скандальну заяву Байдена
Категорія
Політика
Дата публікації

Вступ України в НАТО. У США вперше пояснили скандальну заяву Байдена

Держдеп США
Байден

Нещодавно Україну та її союзників шокували слова американського лідера Джо Байдена про те, що мир в країні можливий без членства в НАТО. Сенс цієї заяви нарешті розтлумачила Постійна представниця США при Альянсі Джуліан Сміт.

Головні тези:

  • Байден вважає, що Україна має ще виконати певні умови для вступу в НАТО та впроваджувати необхідні реформи.
  • Очікується, що на майбутньому саміті НАТО будуть важливі зміни щодо перспективи членства України у блоці.
  • Лідери НАТО планують надати політичний сигнал щодо наближення України до Альянсу та підтримати Київ у реформах.
  • Рішення саміту НАТО не буде ідентичним попереднім звучанням, що вказує на зміну підходу до членства України.

Байден вважає, що Україна досі не виконала всі необхідні вимоги для вступу в НАТО

За словами американської дипломатки, позиція Білого дому щодо членства України в Альянсі не змінилась.

Вона також вкотре нагадала, що члени НАТО ще в 2023 році підтвердили, що Україна стане членом блоку, тому слова Джо Байдена не варто сприймати так категорично.

Я вважаю, що президент мав на увазі в тому конкретному інтерв'ю той факт, що ми, Сполучені Штати, вважаємо, що українці все ще мають виконати певну роботу, щоб відповідати критеріям і впроваджувати реформи, які необхідні для членства в НАТО, — пояснила Джуліан Сміт.

Пані посол США також додала, що офіційний Київ спільно зі своїми партнерами активно працює над впровадженням необхідних реформ, а Білий дім усе помічає та вітає прогрес України на цьому шляху.

Отже, мета залишається незмінною. Зобов'язання залишаються незмінними. І саме тому на саміті ви почуєте, як ми багато говоритимемо про побудову "мосту" до членства для наших друзів в Україні, — наголосила дипломатка.

Чого Україні очікувати від саміту НАТО

Як попередила нещодавно Джуліан Сміт, під час зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО.

За її словами, лідери блоку нарешті дійшли згоди про важливість надання політичного сигналу щодо наближення України до Альянсу.

Окрім того, вказано, що цей сигнал стане частиною загального пакета допомоги Києву.

У рішенні саміту будуть нові формулювання щодо України щодо прагнення України стати членом НАТО. Рішення не буде ідентичним тому, що звучало торік (на саміті у Вільнюсі), — анонсувала пані посол США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?