Втратили сотні мільярдів рублів. Ще одна галузь РФ опинилася на межі колапсу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Втратили сотні мільярдів рублів. Ще одна галузь РФ опинилася на межі колапсу

вугілля
Джерело:  online.ua

Країна-агресорка РФ стикнулася з новою серйозною проблемою. Як вдалося дізнатися опозиційним журналістам, прибуток Росії у секторі видобутку вугілля обвалився на 93%.

Головні тези:

  • Згідно з аналізом даних, понад половина компаній вугільної галузі РФ завершили перший квартал року з шаленими збитками.
  • Стрімке зниження експорту вугілля до інших країн, зокрема до Індії, Туреччини та Китаю, серйозно позначається на Росії.
  • Ситуація погіршилася через введення західних санкцій та втрату покупців у “дружніх” країнах, що є наслідком агресії РФ проти України.

Росія стрімко втрачає свої прибутки у вугільній галузі

Про це повідомляє The Moscow Times після детального аналізу даних Росстату.

Журналісти звертають увагу на те, що менше половини компаній галузі завершили в плюсі перші чотири місяці 2024 року, попри те, що у 2023 році таких було дві третини, а їхній сумарний фінансовий результат скоротився вдвічі — до 72 млрд руб.

Ба більше, наголошується, що кожна друга компанія стала збитковою (52,4%), а їхні сукупні втрати протягом перших кількох місяців року сягнули 58 млрд рублів.

У результаті прибуток вугільників за січень-квітень склав лише 14,3 млрд рублів — майже на 200 млрд менше, ніж за той самий період роком раніше, — йдеться в повідомленні.

Чому це серйозний удар по Росії

Що важливо розуміти, російська вугільна галузь — одна з найбільших сировинних галузей економіки, яка охоплює понад 30 мономіст і 650 тисяч зайнятих.

Колапс почався на тлі потужних західних санкцій, які були введені проти РФ за її повномасштабне вторгнення в Україну.

Згідно з даними журналістів, вугільні компанії стрімко втрачають покупців у країнах, які Кремль називає "дружніми".

За підсумками першого кварталу експорт російського вугілля просів на 13%

Індія, на яку припадає близько третини російського вугільного експорту, за березень-травень скоротила закупівлі на 22%, до 6,76 млн тонн. Також упав експорт до Туреччини, Південної Кореї та Японії, — пише видання.

Окрім того, відомо, що головний покупець російської сировини — Китай — запровадив імпортне мито на вугілля, яке не поширюється на інших постачальників — Індонезію та Австралію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?