ВВП України у січні зріс на 3,5% — відома причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

ВВП України у січні зріс на 3,5% — відома причина

Міністерство економіки України
Експорт

У січні 2024 року показник ВВП (валового внутрішнього продукту) України зріс на 3,5% (±1%) у порівнянні з січнем 2023 року.

Ріст ВВП України

У Мінокеноміки повідомили, що ключовим фактором зростання є інвестиційний попит, який генерує бюджет, а також доступність зовнішніх ринків для вітчизняних виробників завдяки розширенню логістичних можливостей.

Зокрема, робота Українського морського коридору дозволила досягти рекордних обсягів експорту з початку широкомасштабного вторгнення РФ та продовжити нарощувати економічну активність, в першу чергу виробниками аграрної і металургійної продукції, підприємствами з добування металевих руд та діяльності залізничного транспорту.

Юлія Свириденко

Юлія Свириденко

Міністерка економіки України

Також причиною зростання ВВП сприяло зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини січня.

Це позитивно вплинуло як на діяльність експортерів, так і на діяльність виробників, суттєво залежних від імпортної сировини.

Які галузі економіки показали зростання

Мінекономіки оцінює, що у січні основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку.

Транспортну галузь підтримували нарощування внутрішніх залізничних перевезень та переробка вантажів у морських портах.

Продовження відновлення економічної активності за рахунок експортоорієнтованих виробництв, а саме металургії, добування металевих руд та агропереробки, а також енергетики.

Будівельна галузь зростала через інвестиційний попит на тлі збереження бюджетного фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури.

Також у січні спостерігались позитивні відновлювальні тенденції у галузях сільського господарства та внутрішньої торгівлі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?