НБУ підтвердив суттєве зростання ВВП України у 2023
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ підтвердив суттєве зростання ВВП України у 2023

ВВП

Як зазначає заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, у 2023 році ВВП України з високою ймовірністю перетнув рівень 5%. Це означає, що він перевищив очікуваний рівень в 4,9%.

 ВВП України зростає попри війну

Представники регулятора звертають увагу на те, що минулого року прогнози щоквартально покращували і по ВВП, і по інфляції.

За словами Сергія Ніколайчука, це доволі нестандартна ситуація: зазвичай, коли в економіці покращуються перспективи та зростає економічна активність, це зумовлює більший тиск на ціни та підвищення інфляції.

Водночас у нас реалізувалися дуже суттєві шоки з боку пропозиції, позитивні шоки, — наголосив він.

Заступник голови Нацбанку звертає увагу на те, що мовиться про врожай зернових, овочів, фруктів, що мав позитивний ефект як на показники ВВП, так і на інфляцію. 

Що важливо розуміти, на початку 2023 року влада України розраховувала на врожай зернових 45,6 мільйонів тон, а по факту отримала майже 60.

Значну роль зіграла і адаптивність українського агробізнесу, і налагодження логістики, і дуже сприятливі погодні умови, — додає Ніколайчук.

Які фактори суттєво вплинули на ріст ВВП України

За словами представника НБУ, одну з ключових ролей відіграла міжнародна підтримка.

Йдеться про те, що Україна розраховувала на 38,6 млрд дол допомоги, а отримала майже 43 млрд дол.

Окрім того, наголошується, що набагато більшими виявились запозичення на внутрішньому ринку.

Власне, ці фактори, разом з високою адаптивністю українського бізнесу, призвели до набагато кращого результату. І враховуючи те, що третій квартал був трошечки кращим, ніж ми це в жовтні закладали, і у четвертому кварталі ми бачимо кращі результати, — наголосив Сергій Ніколайчук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?