WSJ назвав ймовірного організатора вбивства Пригожина
Категорія
Світ
Дата публікації

WSJ назвав ймовірного організатора вбивства Пригожина

Пригожин
Джерело:  The Wall Street Journal

За ліквідацію голови «ПВК Вагнера» Євгена Пригожина, ймовірно, відповідальний секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, якого медіа називали одним з головних ідеологів війни проти України.

Зʼявилися нові подробиці вбивства Пригожина

За даними газети, Патрушев ще влітку 2022 року попереджав Путіна, що ставка на Пригожина і його найманців у війні з Україною дає тому багато впливу й створює загрозу Кремлю. Президент РФ до Патрушева спочатку не прислухався, оскільки «ПВК Вагнера» досягали успіхів на полі бою.

Змінилось усе в жовтні 2022 року — Пригожин зателефонував Путіну й нібито в грубій формі поскаржився на дефіцит боєприпасів, показавши, що став небезпечним і перестав поважати кремлівську владу.

Після заколоту Пригожина Патрушев «взяв керівництво на себе». Він нібито дзвонив офіцерам, які симпатизують Пригожину, і просив їх переконати голову «ПВК Вагнера» припинити заколот. Також Патрушев шукав посередників для вирішення конфлікту в сусідніх країнах — серед лідерів Білорусі й Казахстану. Олександр Лукашенко відгукнувся, а от Касим-Жомарт Токаєв відмовився, – пише ЗМІ.

Патрушев хотів, щоб у разі успіху Пригожина на шляху до Москви армія Казахстану прийшла на допомогу за договором про колективну безпеку.

Після закінчення заколоту Патрушев почав розробляти план вбивства Пригожина. За словами джерел в західних спецслужбах, Путіну показали ці плани й він не був проти.

23 серпня 2023 року в аеропорту «Шереметьєво» під час перевірки літака Пригожина з номером RA-02795 перед вильотом під його крило заклали бомбу. Вона вибухнула, коли літак був на висоті 8 500 метрів. Десять людей на борту, включаючи Пригожина і співзасновниква «ПВК Вагнера» ​​Дмитра Уткіна, загинули. Кремль офіційно свою причетність заперечує.

Загибель Пригожина: що відомо

23 серпня ввечері російські ЗМІ та Росавіація повідомили, що у Тверській області розбився літак, серед пасажирів якого був ватажок групи Вагнера Євгеній Пригожин. Повідомляється, що всі 10 людей, які були на борту, загинули, зокрема і заступник Пригожина − Дмитрій Уткін із позивним "Вагнер".

Літак розбився неподалік резиденції Володимира Путіна на Валдаї.

Пресслужба Пригожина 29 серпня оголосила, що ватажка найманців таємно поховали на Прохорівському цвинтарі в Санкт-Петербурзі.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що однією з версій аварії літака Євгена Пригожина є "навмисне злодіяння".

У Білому домі все ж не виключають, що Путін може бути причетний до загибелі Пригожина, оскільки Кремль має довгу історію вбивства опонентів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?