WSJ прогнозує "трагічний кінець" для нафтових магнатів
Категорія
Економіка
Дата публікації

WSJ прогнозує "трагічний кінець" для нафтових магнатів

видобуток нафти
Джерело:  The Wall Street Journal

Видання The Wall Street Journal дійшло висновку, що світ дедалі швидше наближається до остаточного перенасичення нафтою. Ситуація загострюється на тлі збільшення видобутку і падіння попиту завдяки джерелам енергії з низьким рівнем викидів.

Головні тези:

  • Прогнозується, що попит на нафту досягне піку у 2029 році, після чого почне зменшуватися, що стане серйозним викликом для нафтових компаній у США та країнах ОПЕК+.
  • Російська нафтовидобувна галузь може скоротити видобуток на 260 тисяч барелів на день у зв'язку з глибшим скороченням ОПЕК+.
  • Попри загострення ситуації на ринку нафти, важливою буде ретельна стратегія для нафтовиків у відповідь на прогнозовані зміни.

Нафта може втратити статус “чорного золота” протягом десятиліття

За словами журналістів, вкрай важливим фактором залишається те, що так звані резервні потужності — кількість насосних потужностей, що залишилися невикористаними через достатню пропозицію, — найближчими роками можуть зрости до рівня, що спостерігався тільки під час пандемії коронавірусу.

Іноземні аналітики уже озвучили прогноз, що зростання попиту на нафту сягне кульмінації до 2029 року і почне скорочуватися вже наступного року.

Окрім того, очікується, що виробничі потужності з видобутку нафти збільшаться майже до 113,8 мільйона барелів на день завдяки виробникам у США, а також Північній і Південній Америці.

Такий величезний резерв нафтовидобутку може призвести до зниження цін на нафту, що створить серйозні проблеми для виробників сланцевих родовищ США і блоку ОПЕК+, — пише видання.

Що буде з російською нафтою

Як уже згадувалося раніше, експорт російської нафти в травні зріс на 100 000 барелів на день до 7,7 млн барелів на день.

Також відомо, що експортна виручка знизилася на 0,6% порівняно з попереднім місяцем і становила 16,8 млрд доларів.

Аналітики озвучили прогноз, що видобуток нафти в Росії скоротиться на 260 000 барелів на день цього року до 10,7 млн барелів на день.

Насамперед це буде пов’язано з тим, що країна-агресорка проводить глибше скорочення видобутку ОПЕК+.

Попри це, цілком реально, що пропозиція залишиться загалом стабільною до 2030 року завдяки проєкту Vostok Oil в Арктиці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?