Хакери дізналися реальну вартість іранських шахедів для РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Хакери дізналися реальну вартість іранських шахедів для РФ

Шахед
Джерело:  online.ua

Хакерам з угрупування Prana Network вдалося зламати поштові сервери іранської компанії IRGC Sahara Thunder, на яких зберігався масив даних про виробництво ударних безпілотників Shahed-136, які купує Росія.

Скільки Росія витрачає грошей на іранські шахеди

Варто звернути увагу на те, що в документах напряму не називається тип продукту, що виготовляється.

За словами хакерів, безпілотники проходять у документах під спеціальним шифром як “моторная лодка типа Dolphin 632”.

Ціни, вказані в документах:

  • 12 млн рублів (193 тис. дол.) за борт при купівлі 6 000 одиниць.

  • 18 млн рублів (290 тис. дол) за борт при купівлі 2 000 одиниць.

Окрім того, наголошується, що загальна ціна контракту на виробництво, включаючи передачу технологій, обладнання, 6000 комплектів БПЛА, програмного забезпечення, складає 108,5 млрд рублів (1 млрд 750 млн дол).

Якою є собівартість одного іранського «шахеда»

Як вдалося дізнатися хакерам, згідно з планами на минулий рік, собівартість одного «шахеда» сягає 4,4 млн рублів (48,8 тис. дол.), а реалізація, тобто фактична ціна закупівлі — 14,9 млн рублів (165,5 тис. дол).

Розрив імовірно пояснюється закладеними виплатами за ліцензійне виробництво, додатковими витратами та інвестиціями у підприємство.

Що важливо розуміти, ця інформація вкотре спростовує фейки про те, що іранські “шахеди” є дешевою зброєю.

Варто також нагадати, що ще пів року тому американське видання The Washington Post отримало у своє розпорядження внутрішні документи про роботу заводу з виробництва іранських безпілотників у спеціальній економічній зоні "Алабуга" в російському Татарстані, який до 2025 року за планом має випустити 6000 дронів-камікадзе "Шахеди".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?