ХАМАС прийняв пропозицію США щодо ізраїльських заручників — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

ХАМАС прийняв пропозицію США щодо ізраїльських заручників — Reuters

ХАМАС прийняв пропозицію США щодо ізраїльських заручників — Reuters
Джерело:  Reuters

Бойовики ХАМАС прийняли пропозицію США розпочати переговори про звільнення ізраїльських заручників, як військових, так і цивільних.

Головні тези:

  • ХАМАС прийняв пропозицію США про початок переговорів щодо вивільнення ізраїльських заручників у рамках мирної угоди.
  • Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває з 7 жовтня 2023 року, призвела до сотень загиблих та ув'язнених.
  • Ізраїль має визначену мету - ліквідувати військовий потенціал ХАМАС та повернути заручників додому.
  • План перемир'я в секторі Гази схвалила Рада Безпеки ООН, але ХАМАС залишає вимоги щодо повного виведення військ з Гази.

ХАМАС готові розпочати переговори щодо звільнення заручників

Ісламістський палестинський рух ХАМАС прийняв пропозицію США розпочати переговори про звільнення ізраїльських заручників (військовополонених і цивільних) та, попередньо, відмовився від вимоги, щоб Ізраїль спочатку зобовʼязався припинити вогонь у секторі Гази на тривалий час.

Наразі йдеться про першу фазу припинення вогню на 6 тижнів із доставкою гуманітарної допомоги до сектора Гази і відводом ізраїльських військ.

Джерело Reuters в ізраїльській переговорній групі каже, що зараз є реальний шанс досягнути угоди.

В офісі ж премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу заявили, що попередні переговори продовжаться наступного тижня, але розбіжності між сторонами досі залишаються.

Вторгнення бойовиків ХАМАС в Ізраїль

Війна між Ізраїлем і ХАМАС триває з 7 жовтня 2023 року, відколи бойовики ісламістського угруповання провели масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни й убили 1195 мирних жителів.

За даними ізраїльської влади, 251 людину взяли в заручники. Щонайменше 100 людей досі утримують у секторі Гази після листопадової угоди про обмін полоненими, за якою вдалося звільнити 100 людей з полону ХАМАС. Загинули, за даними ізраїльської армії, 42 заручники.

Військові цілі Ізраїлю — «знищення військового й управлінського потенціалу ХАМАС і повернення заручників додому». Влада Ізраїлю має твердий намір провести операцію в прикордонному з Єгиптом місті Рафах і ліквідувати останні чотири батальйони ХАМАС, які базуються в місті. Також є завдання ліквідувати лідерів бойовиків.

В кінці травня 2024 року США озвучили план перемирʼя в секторі Гази, його схвалила Рада Безпеки ООН однак він не влаштовував ХАМАС. Руху потрібна чітка позиція Ізраїлю щодо припинення вогню, повного виходу із сектора Гази та дозволу палестинцям самим визначати своє майбутнє. Представники руху стурбовані тим, що Ізраїль не має наміру повністю виводити війська з Гази.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?