Хусити вдарили ракетою по вантажному судну США у Червоному морі
Категорія
Світ
Дата публікації

Хусити вдарили ракетою по вантажному судну США у Червоному морі

Gibraltar Eagle
Джерело:  Reuters

Єменські хусити завдали удару протикорабельною балістичною ракетою по суховантажному судну Gibraltar Eagle, яке належить і експлуатується США. Повідомлень про постраждалих чи значні пошкодження немає.

Хусити атакували американський корабель

Reuters повідомляє про інцидент з посиланням на Центральне командування США.

Оператор судна Eagle Bulk Shipping, що базується в США, повідомив, що в нього влучив «невпізнаний снаряд», коли він пропливав на відстані 100 миль від Аденської затоки. Вантажний трюм отримав незначні пошкодження, а моряки не постраждали.

В результаті удару судно зазнало невеликих пошкоджень вантажного трюму, але воно стабільне і продовжує шлях з цього району, — йдеться в заяві Eagle Bulk.

Підтримувані Іраном хусити, які контролюють більшу частину узбережжя Червоного моря в Ємені, атакують комерційні судна, які, на їхню думку, пов’язані з Ізраїлем або прямують до ізраїльських портів.

Ці дії, як вони стверджують, спрямовані на підтримку палестинців та ХАМАС у війні у Газі.

Минулого тижня американські та британські сили завдали десятки повітряних і морських ударів по об’єктах хуситів у Ємені.

Хусити у відповідь на це пообіцяли продовжувати атаки в Червоному морі.

Що відомо про хуситів та їхні атаки

Угрупування хуситів управляє більшою частиною заходу Ємену та контролює узбережжя Червоного моря.

Невдовзі після початку війни у Газі у жовтні 2023 року хусити почали завдавати ракетних та безпілотних ударів по цивільних суднах у Червоному морі.

19 листопада хусити за допомогою гелікоптера захопили автовоз Galaxy Leader, зафрахтований японською компанією, пов'язаною з ізраїльським бізнесменом, та викрали екіпаж.

18 грудня США оголосили про початок операції Prosperity Guardian (Страж процвітання) у відповідь на атаки хуситів. До 31 грудня вертольоти США обстріляли групу човнів з бойовиками, які намагалися піднятися на борт контейнеровоза.

9 січня військові кораблі США та Великої Британії збили 21 безпілотник і ракету, випущену хуситами.

Хуситів підтримує Іран, оскільки підтримує ХАМАС у війні в Газі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?