Як українцям уникнути депресії під час війни — поради провідного професора психології
Категорія
Україна
Дата публікації

Як українцям уникнути депресії під час війни — поради провідного професора психології

Як українцям уникнути депресії під час війни — поради провідного професора психології
Джерело:  online.ua

Як захиститись від депресії в умовах війни та зберегти душевну рівновагу. Поради українцям дає професор клінічної психології Віталій Луньов.

Джерело: Всеукраїнський телемарафон

Як українцям захистити себе від депресії

Можу запевнити, що насправді можна звикнути до війни і навіть на первинних етапах адаптації до бойових дій і викликаного ними стресу можна підлаштуватись. Мовою психології це зветься адаптаційним синдромом. Це є дуже необхідним, оскільки саме у такі моменти з'являється те, чого прагнуть провідні психологи-фахівці. Мова йде про усвідомлення конкретною людиною власної норми життя. На жаль, за таких умов, вона має бути саме такою, - зазначає Луньов.

Він підкреслює, що для багатьох людей радістю стала можливість мати продукти харчування і банально той самий горячий чай, але інших реалій в нинішніх умовах просто не має.

Саме здатність адаптуватись до таких екстремальних, воєнних, кризових умов є наразі необхідною. Таким чином на певний проміжок часу необхідно змусити себе мислити у категоріях воєнного стану. Здорова адаптивна реакція без якихось значних патологій пов'язана зі здатністю підлаштуватись до певних аспектів нових умов життя, - пояснює Луньов.

Він радить українцям намагатись змінити якісь певні речі і винайти якісь нові прагнення.

Якщо ці речі будуть збалансовані, ми можемо бути впевненими, що негаразди, які неминучі на певний період життя в Україні, ми зможемо їх подолати. Зможемо бути сильними до них, - наголошує спеціаліст.

Допомога спеціалістів під час війни потрібна далеко не всім українцям 

Луньов пояснює, що у здорової емоційно людини зазвичай достатньо необхідної кількості ресурсів для опанування себе.

Однак допомога спеціалістів необхідна, якщо таких ресурсів не вистачає.

Ми напрочуд сильні як нація, і наші люди зазвичай здатні вистояти в таких умовах. Але у випадках, коли вже йдуть якісь паталогічні процеси чи дуже стає помітною зміна активності людини в повсякденному житті, чи вона починає переживати певні паталогізовані стани, тут потрібна підтримка фахівців, - наголошує Луньов.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?