Як зміниться життя українців з 1 березня - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Як зміниться життя українців з 1 березня - що важливо знати

Як зміниться життя українців з 1 березня - що важливо знати
Джерело:  online.ua

З 1 березня 2020 року в Україні відбудеться низка змін - нововведення стосуються підвищення пенсій і окремої категорії соціальних виплат, подорожчання проїзду в поїздах, виїзду в Росію. Як зміниться життя українців в різних сферах з першого дня весни - в матеріалі ONLINE.UA.

Підвищення пенсій з 1 березня

Навесні багатьом українцям підвищать пенсії, але не всім. У березні проведуть індексацію з урахуванням рівня середньої зарплати і інфляції. За прогнозом, з 1 березня в середньому пенсії виростуть на 11%, а отже ті, хто отримує середню пенсію в розмірі 3370 гривень отримуватимуть більше приблизно на 300 гривень.

Індексацію пенсій автоматично проведуть українцям, які отримують пенсії за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника або за вислугою років. Підвищення виплат не торкнеться держслужбовців, прокурорів, науковців та помічників депутатів, і тих, хто отримує максимальну пенсію.

Підвищення допомоги з безробіття

Безробітні українці з 1 березня 2020 року можуть розраховувати на підвищення допомоги, мінімальний розмір якого збільшиться на 170 гривень і складе 1800 гривень. таку допомогу отримуватимуть люди, яким призначаються виплати з урахуванням заробітної плати та страхового стажу. Для категорій, за якими ці показники не враховуються, мінімальна виплата становитиме 650 гривень - допомогу підвищать на 40 гривень.

Переведення годинників на літній час

В останню неділю березня, в ніч з 28 на 29 березня 2020 року, Україна перейде на літній час. Переводять годинники за традицією о 3 годині ранку. При переході на літній час стрілки годинників потрібно буде перевести на годину вперед, відповідно в цю ніч українці спатимуть на годину менше. Медики рекомендують заздалегідь почати готуватися до переведення годинників, так як зміна часового режиму негативно позначається на здоров'ї людей.

Виїзд в Росію за закордонним паспортом

З 1 березня 2020 роки українці зможуть виїжджати в Росію тільки по закордонному паспорту. В'їхати з території Росії можна буде як і раніше, за внутрішніми паспортами і свідоцтвами про народження. Нові правила виїзду з України в Росію дають додаткові гарантії українцям - "менше черг, швидше контроль, надійніше подорож". Влада стверджує, що нові правила дозволять надавати швидку і дієву консульську підтримку українцям, а також позбавить їх "від дев'яти кіл пекла" в разі втрати внутрішнього паспорта.

Квитки на потяги подорожчають

З 1 березня 2020 року "Укрзалізниця" починає поетапне підвищення цін на квитки на потяги. Щомісяця вартість проїзду буде зростати на 2%. Підвищення цін на квитки торкнеться всіх категорій вагонів, крім 1-го класу поїздів Інтерсіті +. Таким чином, до кінця 2020 року ціни на залізничні квитки на проїзд в поїздах виростуть на 22%.

Курс долара в березні 2020 року - прогноз

Курс долара в Україні може досягти нових відміток. За прогнозом експертів, гривня може різко обвалитися через падіння котирувань на світових біржах, пов'язаних з панікою на тлі китайського коронавірусу. Не виключається, що на гривню посилиться девальваційний тиск - курс може піднятися до 25,5 гривень за 1 долар США.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 березня 2020 року всі КПВВ на Донбасі переходять на новий режим роботи. Пропуск громадян буде здійснюватися з 07:00 до 18:30 за київським часом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?