Заволоділи 160 млн грн. У Харкові викрили групу, яка привласнила кошти на відбудову
Категорія
Україна
Дата публікації

Заволоділи 160 млн грн. У Харкові викрили групу, яка привласнила кошти на відбудову

НАБУ
НАБУ

На Харківщині викрили 7 осіб, які заволоділи 160 млн грн, що були виділені на відновлення інфраструктури.

Схема привласення коштів на відновлення Харкова

НАБУ і САП повідомляють, що організовану грубу створили у 2022 році, щоб заволодіти держкоштами для відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Організатор групи, впливовий бізнесмен, вступив у змову з першим заступником гендиректора КП «Харківські теплові мережі».

Бізнесмен домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі. Воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

Надалі він через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав КП за понад удвічі завищеною ціною. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини.

У НАБУ зазначають, що реалізація схеми завдала збитків на суму 159,5 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Частина цих коштів у сумі 22 млн грн була надана Світовим Банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури.

Що загрожує підозрюваним

Підозру отримали 7 осіб:

  • лідеру організованої групи;

  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП «Харківські теплові мережі»;

  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

Їх звинувачують за трьома статтями:

  • використання підроблених документів (ч. 4 ст. 358 КК України — штраф до 73 тисяч гривень чи пробаційний нагляд або увʼязнення до двох років);

  • привласнення, використання чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ — увʼязнення на 7-12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років);

  • вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28 ККУ).

У НАБУ продовжують встановлювати інші злочинні епізоди групи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?