Західні аналітики назвали головні проблеми Росії на тлі західних санкцій
Категорія
Економіка
Дата публікації

Західні аналітики назвали головні проблеми Росії на тлі західних санкцій

Антиросійські санкції
Джерело:  Bloomberg

Введені через розв'язану Росією злочинну війну проти України західні санкції, створили вже чимало проблем економіці та бізнесу країни-агресорки. 

Головні тези:

  • Західні санкції створили низку проблем для російської економіки, зокрема у проведенні торгівельних операцій та фінансових розрахунках.
  • Російським компаніям ускладнено проведення транскордонних платежів через обмеження західних країн, що може вплинути на імпорт та ринок споживчих товарів.
  • Криптовалюта стає альтернативою для обходу загрозливих фінансових обмежень і спрощення переказу валюти за кордон.
  • Укладання торгівельних угод та розрахунки з партнерами, такими як Китай і Туреччина, стають викликом через обмеження з боку Заходу.
  • Наслідки впливу санкцій на російську економіку виявляються у затримках платежів, погіршенні імпорту і загрозливій перспективі для споживчого ринку.

Що відомо про наслідки впливу західних санкцій на російську економіку

У матеріалі видання зазначається, що після введенних західними країнами санкцій однією з головних проблем для неї становить проведення платежів під час торгівельних операцій.

Зокрема, проблеми із розрахунками Росії з банками країн-партнерів, такими як Туреччина та Китай, можуть врешті-решт зруйнувати економіку країни-агресорки.

Журналісти підкреслюють, що у 2023 році обсяг торгівлі між Росією та Китаєм досяг рекордних 240 млрд доларів.

Західні санкції поступово руйнують російську економіку
Антиросійські санкції

Однак більшість торгівельних угод з Китаєм можлива лише за умови задіяння агентів та посередників з країн колишнього СРСР.

Це не дає змоги китайським юаням потрапляти до Росії.

У той же час банки Узбекистану, Казахстану та інших країн Центральної Азії затягують обробку платежів для логістичних компаній і все частіше взагалі відмовляються це робити.

Популярність набирають розрахунки у криптовалюті через Гонконг, однак і у цьому випадку доводиться користуватись допомогою посередників з Узбекістану та Казахстану.

Російські компанії навіть пробували укладати бартерні угоди та валютні свопи з імпортерами у тих же самих банках.

Наразі Росія має значні проблеми у фінансових розрахунках з Китаєм та Туреччиною.

Торгівля з Туреччиною також ведеться в основному в рублях, а частка турецького експорту зросла на 50% у першому півріччі.

Торгівля з Індією ведеться в рупіях і вплив на індійські банки з боку західних країн доволі обмежений, оскільки рупія не є повністю конвертованою валютою.

Після початку злочинного вторгнення армії РФ в Україну країна-агресорка накопичила на рахунка в індійських банках мільярди доларів.

При цьому Резервний банк Індії у в липні 2022 розробив спеціальні правали, які дозволили Росії використовувати ці гроші.

Відповідно до цих правил, кошти можна інвестувати в проєкти або місцеві цінні папери, а також коригувати купівлі товарів і послуг на майбутню дату.

Росія у великих обсягах закуповує в Індії смартфони та інші електротовари, хімікати і фармацевтику, продукти харчування, сільськогосподарські інструменти та текстиль.

При цьому на інвестиції поширюються терміни блокування, і вони не підлягають передачі, що ускладнює їх ліквідацію Росією.

При цьому нафту, основний експорт Росії в Індію, в основному оплачують дирхамами ОАЕ, але також використовують долари і євро, а деякі приватні нафтопереробні компанії використовують юані.

Як проблеми із розрахунками та обмеженнями на імпорт впливають на російську економіку

Зазначається, що наразі затримки під час проведення транскордонних платежів становлять у середньому 10-16 днів.

За словами аналітика "Фінам" Олександра Потавіна, центробанк країни-агресорки заохочує використання криптовалюти", щоб обійти західні санкції і полегшити переказ валюти за кордон.

Складнощі з платежами між країнами погіршують ситуацію, насамперед з імпортом. Споживчий ринок у Росії стає і буде ставати гіршим, а імпорт комплектуючих буде поступово погіршуватися, - прогнозує фахівець з російських регіонів Наталя Зубаревич.

Перший заступник голови Центробанку РФ Володимир Чистюхін заявив, що відсутність "нормальних платежів" за товари "означатиме смерть для країни, яка залежить від експорту та імпорту".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?