Західні союзники попереджають Молдову про спроби Росії організувати у країні заколот
Категорія
Світ
Дата публікації

Західні союзники попереджають Молдову про спроби Росії організувати у країні заколот

Government of Canada
Молдова

Росія та її прибічники спробують організувати у Молдові заколот, якщо перемогу на президентських виборах не здобуде проросійський кандидат.

Головні тези:

  • Західні держави попереджають про спроби вплинути на результати президентських виборів у Молдові та підтримують країну в боротьбі з негативним впливом Росії.
  • РФ намагається підривати довіру населення Молдови до урядів Західних країн та спроможності країни приєднатися до ЄС.
  • У Молдові розслідують випадок шпигунства на користь Росії, в якому підозрюється генерал, що передавав інформацію про національну оборону.
  • Західні союзники активно співпрацюють з Молдовою для запобігання спробам втручання Кремля та підтримки демократичних процесів у країні.

Росія планує організувати заколот у Молдові

Про це йдеться у спільній заяві урядів США, Канади та Великої Британії.

Захищаючи наші спільні демократичні цінності, ми попереджаємо наших демократичних партнерів та союзників, що російські діячі втілюють сценарій впливу на результати президентських виборів у Молдові восени. Вони мають намір розпалити протести у Молдові, якщо проросійський кандидат не переможе.

Зазначається, що Росія намагається сформувати у населення Молдови негативне ставлення до урядів Західних держав, влади країни та її спроможності приєднатися до ЄС. Паралельно із цим РФ намагається зруйнувати віру населення у спроможність Молдови підтримувати власну безпеку та верховенство права.

Ми повністю впевнені в здатності Молдови впоратися з цими загрозами, пов’язаними із втручанням Кремля. Ми вживаємо низку заходів для підтримки цих зусиль у рамках нашого партнерства з Молдовою та її народом.

Канада, США та Британія спільно поділилися інформацією про наміри Росії із партнерами у Молдові, “аби вони могли провести подальше розслідування, перешкодити та зірвати плани Кремля”.

Ми продовжуватимемо тісно співпрацювати з урядом Молдови з цього приводу.

У Молдові підозрюють у шпигунстві на користь РФ генерала Горгана

Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та в особливих справах Молдови (PCCOCS) відкрила кримінальну справу проти генерала Ігоря Горгана, якого підозрюють в шпигунстві на користь Росії.

Факти підривних дій, що полягали в передачі іноземній державі та її представникам даних, які стосуються системи національної оборони, стали предметом кримінальної справи.

Прокуратура проводить розслідування, щоб встановити всіх причетних до цієї справи таі визначити характер і зміст переданої інформації.

Розслідування The Insider і молдовського видання «Маленькая страна» виявило, що колишній начальник генштабу Молдови Ігор Горган регулярно доповідав своєму куратору в російській військовій розвідці ГРУ Олексію Макарову про політичну ситуацію в країні та про візити представників Міноборони України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?