Західні журналісти зібрали докази організації Росією теракту в Оленівці
Категорія
Україна
Дата публікації

Західні журналісти зібрали докази організації Росією теракту в Оленівці

Наслідки теракту в Оленівці
Джерело:  AP

За інформацією журналістів AP, свідчення більше десятка українських військовополонених, матеріалі слідства та коментарі родичів загиблих і внутрішній аналіз ООН вказують на організацію Росією теракту в колонії для військовополонених в Оленівці. 

Головні тези:

  • Докази вказують на організацію Росією теракту в колонії для військовополонених в Оленівці.
  • Наслідки теракту включають велику кількість жертв та ізоляцію виживших українських військовополонених від решти.
  • Російська спроба імітувати причетність України до теракту стала очевидною через проведені дії та ложні обвинувачення.
  • Міжнародна спільнота виявила зацікавленість у розслідуванні та реагуванні на події в Оленівці, але ООН не стала публічно звинувачувати Росію.
  • Події в Оленівці свідчать про жорстокість та безжальність російських дій проти українських військовополонених.

Що вказує на організацією Росією теракту в Оленівці

Як зазначають журналісти видання, з 193 військовополонених українців, які перебували в колонії, додому повернулись менше 20 осіб.

Вранці 27 липня 2022 року російські охоронці зібрали групу ув'язнених і відвели їх у промислову частину колонії, подалі від решти п'яти бараків для військовополонених. Їх відвезли в будівлю зі шлакоблоків із бляшаним дахом. Там було 100 ліжок без матраців і з наспіх виритим туалетом, - йдеться у матеріалі видання із посиланням на свідчення українських військовополонених, яким вдалось вижити.

Зазначається, що охоронці колонії того ж дня займались риттям окопів, після чого на наступний день змінили місце розташування поста охорони і вдягнули бронежилети та каски, чого до цього не робили.

РФ винна в організації теракту в Оленівці
Наслідки теракту в Оленівці

Під час вибуху вночі будівлю охопив вогонь.

За словами одного зі свідків, охоронці стояли і сміялися, кидаючи ганчірки і ліхтарики в панікуючих українців.

Як Росія намагалась імітувати причетність України до теракту в Оленівці

Наступного дня тих, хто вижив, ізолювали від решти військовополонених у колонії.

У матеріалі видання із посиланням на аналіз правозахисників ООН, що тих з військовополонених, хто вижив, спеціально ізолювали, щоб вони не могли розповісти іншим, що відбувалось вночі, оскільки деякі ув'язнені мали доступ до мобільних телефонів і мали прямий контакт з Україною.

У матеріалах ООН також підкреслюється, що іншу частину українських військовополонених відправили до розбомблених бараків і наказали прибрати уламки та тіла.

За дві години цю групу відправили до найближчого ангару, і дехто бачив, як люди в камуфляжі приносили коробки з боєприпасами до місця вибуху і клали фрагменти HIMARS на синю лавку неподалік.

Невдовзі прибули російські чиновники в супроводі російських журналістів, чиї фотографії викривлених, обвуглених двоярусних ліжок, фрагментів HIMARS і тіл, які лежать на сонці, розповсюдилися по всьому світу.

Українці, які були в сусідньому бараку, розповіли, що після того, як усі пішли, люди в камуфляжі прибрали все по ящиках і пішли.

Місія ООН для розслідування цього теракту була розформована 5 січня 2023 року, оскільки жодного разу не відвідувала колонію.

Окрема Місія з моніторингу прав людини в Україні, яка базувалася в країні з 2014 року, не стала чекати. Команда вивчила показані на російському телебаченні свідчення 16 тих, хто вижив, яких доправили в лікарню, вивчила публічні зображення з місця подій і проаналізувала 20 заяв російських чиновників, які відвідали в'язницю.

В одному зі звітів Місії зазначено, що атака відбулася зі сходу на захід. Російська територія розташована на схід від окупованого Донецька. Однак ООН не стала публічно звинувачувати Росію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?