Здібний учень. ШІ FunSearch зробив наукове відкриття без навчальних даних
Категорія
Технології
Дата публікації

Здібний учень. ШІ FunSearch зробив наукове відкриття без навчальних даних

ШІ
Джерело:  MIT Tecnology Review

Компанія DeepMind, дочірня компанія Google, заявила, що її система штучного інтелекту (ШІ), відома як FunSearch, успішно розв'язала сумнозвісну математичну задачу, яка тривалий час ставила в глухий кут математиків.

ШІ FunSearch зробив наукове відкриття

Проблема, про яку мовиться, відома як "cap set problem", полягає в розташуванні точок таким чином, щоб вони ніколи не утворювали пряму лінію, що є унікальним викликом для математиків.

Дослідники DeepMind стверджують, що FunSearch створив абсолютно нове рішення цієї проблеми, що стало першим випадком, коли ШІ зробив наукове відкриття, якого не було в його навчальних даних.

Науковці пояснили, що FunSearch був побудований на основі AlphaZero, попередньої моделі ШІ від DeepMind. На відміну від традиційних підходів, FunSearch вирішує математичні задачі подібно до гри.

Основна велика мовна модель, Codey, навчається на комп'ютерному коді і має здатність відкидати неправильні відповіді, одночасно включаючи правильні в процес навчання.

Дослідники у шоці від можливостей ШІ

Попри те, що для отримання рішення знадобилося кілька днів, здатність ШІ давати абсолютно нову відповідь, раніше невідому людині, є значним досягненням.

Віце-президент з досліджень DeepMind, Пушміт Колі, закцентував на важливості цього досягнення, заявивши:

Цього немає в навчальних даних. Про це навіть не було відомо.

Дослідники, радіючи цьому прориву, визнають, що здатність FunSearch до "самостійного мислення" залишається загадкою.

Поки наукова спільнота очікує на подальше вивчення та підтвердження тверджень DeepMind, перспектива того, що ШІ-система генерує справді нові наукові відкриття, є свідченням того, що можливості штучного інтелекту зростають. Це перший випадок, коли великою мовною моделлю було зроблено справжнє нове наукове відкриття.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?