Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Виговського побудованому у Туреччині корвету ВМС України
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський присвоїв ім'я гетьмана Виговського побудованому у Туреччині корвету ВМС України

Туреччина
Джерело:  Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Туреччини.

Зеленський у Туреччині з офіційним візитом: що відомо

Зеленський 8 березня прибув до Туреччини. Програма візиту розпочинається з відвідання корвета «Гетьман Іван Виговський», який будується для Військово-морських сил ЗСУ на верфі неподалік Стамбула.

Згідно з наказом № 150/2024 Зеленський вирішив присвоїти корвету класу "Ada" ВМС ЗСУ ім'я гетьмана Івана Виговського.

Надалі його іменуватимуть корвет "Гетьман Іван Виговський". Це було зроблено з метою відновлення історичних традицій національного війська, увічнення пам'яті видатного українського військового, політичного та державного діяча гетьмана Війська Запорозького Івана Виговського.

У порядку денному візиту — двостороння зустріч Президента України Володимира Зеленського з Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, а також зустріч української та турецької делегацій в розширеному форматі. Окрім того, Президент України зустрінеться із представниками турецьких оборонних компаній.

Після двосторонньої зустрічі президентів запланована спільна пресконференція.

У ході візиту Президента Володимира Зеленського в Туреччину йтиметься про Формулу миру, організації Саміту миру, безпеку судноплавства в Чорному морі, глобальну продовольчу стабільність, звільнення українських полонених і політичних вʼязнів, які утримуються російською державою.

Будівництво корвета для України у Туреччині

Нагадаємо, будівництво корвета типу «Ада» для ВМС ЗСУ було розпочате у квітні 2021 року.

Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року.

7 вересня 2021 року у Туреччині відбулась закладка кіля корабля класу корвет «Ada» для потреб ВМС ЗСУ. 13 листопада того ж року на турецькій верфі розпочалось будівництво корпусу.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗСУ. Через війну, розпочату Росією проти України, відправка корвета була відтермінована.

Корвет класу Ada буде адаптований до всіх наявних типів протикорабельних ракет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?